Gayrimenkul yatırımlarında vergi avantajı dönemi başladı

Türkiye’de yeni bir oluşum olan ve gayrimenkul sektörüne güven ve şeffaflık getireceği düşünülen Gayrimenkul Yatırım Fonları tebliği, 3 Ocak 2014 tarihinde resmi gazetede yayınlandı. SPK çatısı altında özel hukuki bir oluşum olarak yer alan Gayrimenkul Yatırım Fonları, bireysel yatırımcıların yanı sıra, yabancı fonlar ve devlet için de önemli avantajlar sağlıyor.

Fon içerisinde toplanan paralarla gayrimenkul yatırımlarının yapılmasını ve buradan kar elde edilmesini sağlayan bir oluşum olan GYF, gayrimenkul yatırımcısına gerekli likitideyi sağladığı gibi, devlet güvencesi ve vergi avantajı sağlıyor. Kurumlar vergisinden de muaf olan GYF’ler, özel düzenleme ile tapuda mülkiyet sahibi olma hakkı tanıyor.

Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortağı Neşecan Çekici: “Türkiye için büyük fırsat”

 

Türkiye için yeni olan bu enstrümanın sektöre güven ve şeffaflık getireceği konusunda büyük heyecan yarattığını söyleyen Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortağı Neşecan Çekici, GYF’nin ekonomi için bir fırsat olduğunu söyledi. Çekici, “Türkiye’de gayrimenkule dayalı birçok fırsat olmasına rağmen, şeffaflığın az olması nedeniyle düşük etkinlikte kalmaktadır. GYF gibi riskin profesyonel yöntemlerle doğru dağıtıldığı ve yatırım süreçlerinin doğru analiz edildiği yapılarla, ciddi bir ölçek ekonomisi yaratılacaktır. Bireysel olarak farklı lokasyonlarda yatırım yapmak için ciddi bir varlığa sahip olmanız gerekirken, fon yatırımcısı olarak birden fazla gayrimenkule ve farklı türlere yatırım yapmanız mümkün” dedi.

Yabancı yatırımcının mülk sahibi olmasını kolaylaştırıyor

GYF, yabancı yatırımcıya firma bazında yatırım yapmaktansa, SPK denetiminde olan gayrimenkul yatırım fonlarına yatırım yaparak çok daha avantajlı ve güvenilir bir ortamın oluşmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra tapudaki işlemlerde “Saklamacı Kuruluş” adı verilen bankalardan biri üçüncü yetkili olarak bulunuyor. Fonda payı olan yatırımcıların hesapları ise kişi bazında, SPK sistemi içinde elektronik ortamda izleniyor.

Sistemin bir diğer avantajıysa, yabancı yatırımcıların yaptıkları yatırımdan doğan kazançlarının kendi ülkelerinde de vergiye tabi tutulmaması. Avrupa ve Amerika aksındaki bazı finansal fonlardan da ciddi yatırımcıların gelmesinde etkili olacak GYF, 150 dönümün altında olan ve imarı bulunmayan yerlerde alım satım yapamayan yabancıların, mülk alımını da kolaylaştırıyor.

 

Kira gelirinde yüzde 35 yerine yüzde 10 vergi

Tam mükellef gerçek kişiler yönünden şahsi kira geliri vergilendirilmesine göre yüzde 35 yerine yüzde 10 vergi avantajı sağlayan GYF, vergiden muaf olan dernek, sendika, vakıf üniversiteleri gibi kurumlara, gayrimenkul kira gelirlerindeki yüzde 20 vergi stopajını yüzde 10’a indiriyor. Bireysel Emeklilik Fonlarınınsa, GYF’lerden elde ettikleri tüm kazançlar vergiden muaf tutuluyor.

 

Bireysel yatırımcı için yeni yatırım alanları

Gayrimenkul yatırımlarını GYF hissesi almak suretiyle gerçekleştirmek, gayrimenkul alım satımlarından ticari kazanç elde edildiği değerlendirmesini ortadan kaldırdığı gibi, bireysel yatırımcıya ev ve dükkan dışında otel, hastane, otopark, yurt gibi farklı yatırımlarında bir parçası olma fırsatı veriyor.

 

Değerleme süreci fonlarda en önemli başlıklardan biri

Normal prosedürlerden farklı bir değerleme süreci gerektiren GYF'lerdeki dinamizm, raporlar marifetiyle interaktif olarak ortaya konuyor. Gayrimenkulün satılabilirlik kabiliyetini, hızını ve değere olan etkisini ortaya koyacak olan değerleme raporları sık aralıklarda güncellenerek; hedef profili içerecek, gelecek beklentilerini yansıtacak şekilde, bir anlamda "değerlemenin bir nevi danışmanlık ile birleştiği" bir sistem olarak kurgulanıyor. Çok hızlı değişen bir mekanizmaya sahip olan GYF’lere yatırım noktasında piyasadaki gerçek değerlerin rapora yansıtılması en kritik başlıklardan biri haline geliyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAvrasya Tüneli’nde son 75 metre
    Sonraki yazıFırsatlar devam ediyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.