IFC’den 2016 Yılında Tükiye’ye Rekor Yardım

30 Haziran 2016'da sona eren mali yılda IFC Türkiye'de 18 projeye toplam 1.8 milyar dolar tutarında uzun vadeli finansman, sermaye yatırımı, vadeli faiz oranı takası ve kısa vadeli ticaret finansmanı sağladı. 

Geçtiğimiz mali yıla göre en büyük değişiklik IFC'nin sermaye yatırımlarında gerçekleşti. IFC 2016'da Türk şirketlerine bir önceki yıla göre %70 artışla 625 milyon dolar tutarında sermaye yatırımı yaptı. Toplam yatırımın yaklaşık 300 milyon doları diğer finansal kurum ve kuruluşlardan sendikasyon kredisi olarak temin edildi. Ayrıca IFC'nin Global Ticaret Finansmanı Programı (GTFP) çerçevesinde küçük ve orta ölçekli şirketlerin global ticaret sistemine entegre olmalarını desteklemek amacıyla 370 milyon dolarlık kısa vadeli ticaret finansmanı sağlandı. 

2016 mali yılı aynı zamanda IFC'nin Türkiye'deki faaliyetlerini düzenleyen beş yıllık Dünya Bankası Grubu Ülke Ortaklık Stratejisi'nin de son yılı idi. Dünya Bankası Grubu, doğrudan finansman, analiz ve danışmanlık hizmetleri ile Türkiye'nin yüksek gelirli ülke statüsüne geçişini desteklemeyi hedefliyor.

Dünya Bankası Grubu beş yıllık plan doğrultusunda Türkiye'ye toplam 9 milyar dolar yatırım yaptı ve IFC 4.5 milyar dolarlık payla Türkiye'nin kalkınma hedeflerine katkıda bulundu. 

Toplam 4.8 milyar dolar tutarında bir portföy büyüklüğü ile Türkiye halihazırda IFC'nin en fazla yatırım yaptığı ikinci ülke konumunda bulunuyor. IFC'nin 30 yıl önce kurulan İstanbul ofisi ise tüm dünyada Washington DC dışındaki en büyük merkez ofisi konumunda bulunurken kurm, İstanbul'dan Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 50'den fazla ülkeye hizmet sağlıyor. 

IFC Türkiye Ülke Yöneticisi Aisha Williams "Türkiye'de özel sektör için güçlüklerin olduğu bir yıl olmasına rağmen, Türkiye programımızı yeni bir rekorla sağlam bir şekilde tamamladık. Tüm dünyada gelişmekte olan pazarlarda finansman ortamının darlalmasıı ile IFC gibi kurumlara daha çok ihtiyaç duyuluyor. Stratejimiz doğrultusunda Türkiye'deki müşterilerimizle beraber ülkenin kalkınma hedeflerine ulaşması için çalışmaya dek vam ediyoruz" yorumunu yaptı. 

Hisse yatırımlarını artırdı

Finansal sektörde IFC, Fibabanka'ya yüzde 10 oranında ortak, Odeabank'ın 1 milyar TL'lik sermaye artırımına 110 milyon dolara eşdeğer Türk Lirası katkı sağlayarak bankaya hissedar olan IFC, Unit Investment NV'ye sermaye yatırımı, ayrıca Akfen Holding'in çatısı altındaki Akfen Enerji'ye yüzde 16.67 oranında ortak oldu. 
2016 yılında IFC'nin bir diğer önemli sermaye yatırımı 215 milyon dolar ile Türkiye'nin en büyük uluslararası müteahhitlik şirketleri arasında yer alan Rönesans Holding'e oldu. 

IFC'nin geçen yıl yaptığı yatırımların 455 milyon doları, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasına, yeşil binaların yaygınlaşmasına, şirketlerin enerji verimliliğini yükseltmesine ve inovatif yeşil finansman projelerine aktarıldı. IFC Odeabank ile ilk yeşil mortgage kredisini desteklerken, Türkiye'den ilk defa TSKB'nin gerçekleştirdiği uluslararası piyasalardaki ilkyeşil/sürüdürülebilir tahvil ihracına 50 milyon dolar yatırım yaptı. 

Dünya Bankası Grubu'nun "Sürdürülebilir Şehirler" projesi çerçevesinde IFC Türkiye'de belediyelerle işbirliklerini artırmaya devam etti. IFC 2016'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Kabataş- Mecidiyeköy metro hattının inşası için 110 milyon Euro finansman sağlarken, İzmir, Antalya ve Bursa gibi şehirlerde de atık yönetimi ve taşımacılık alanlarında proje geliştirme ve finansman sağlamaya devam etti. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıMina Towers Kadıköy bölgesinin yeni yıldızı
    Sonraki yazı​Çitfçi Towers’ın yeni genel müdürü Burçin Okur
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın