İstanbul-Sofya Ekspresi, ilk seferine başladı

Her gün karşılıklı sefer yapacak olan İstanbul-Sofya Ekspresi, Halkalı’dan saat 22.40’ta, Sofya’dan ise 21.00’de hareket edecek. Ekspres ilk seferi için yola çıktı.

TCDD Taşımacılık ile Bulgar Demiryolları arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde,
sözkonusu ekspres ilk seferine, 2 makinist, 3 kondüktör ve 22 yolcusuyla
çıktı. Her gün karşılıklı sefer yapacak olan İstanbul-Sofya Ekspresi, Halkalı’dan saat 22.40’ta, Sofya’dan ise 21.00’de hareket edecek.

İLK SEFER 22 YOLCU İLE 

TCDD Taşımacılık ile Bulgar Demiryolları arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde İstanbul-Sofya Ekspresi ilk seferine 2 makinist, 3 kondüktör ve 22 yolcusuyla başladı. Bulgaristan/Sofya-İstanbul/Halkalı arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul-Sofya Ekspresi için ilk tren, Halkalı Tren İstasyonu’ndan hareket etti.  TCDD Taşımacılık AŞ
İstanbul Yolcu Servis Müdürü Veysi Alçınsu, seferlerin bugünden itibaren her gün
karşılıklı olarak düzenlenmeye başladığını dile getirdi.

YOLCULUK 9,5 SAAT SÜRÜYOR

Sefere çıkacak trende, 2 makinist ve 3 kondüktörün yolculara hizmet vereceğini belirten Alçınsu, “Trenimiz yüksek teknoloji ile donatılmış bir tren. Kaliteli ve güzel bir yolculuk sunmasını bekliyoruz. Tüm Türkiye ve İstanbul, bu kaliteli trenlerle yolculuk keyfini mutlaka tatmalı. Yolculuğumuz yaklaşık 9 buçuk saat sürüyor.” diye konuştu.

HALKALI’DAN 22.40’DA HAREKET EDİYOR

İlk seferin yolcularından 47 yaşındaki Ufuk Orhan Şen ise turizm işiyle uğraştığını anlatarak, iş görüşmeleri için Bulgaristan’a gittiğini söyledi.  İlk tren seferini sosyal medyadan öğrenerek bilet aldığını ifade eden Şen, “Normalde gideceğim yere, uçak seferleri yok. İnşallah hayırlı olur. Sürekli olmasını dilerim. Proje sınır geçişleriyle ilgili kolaylık sağlarsa daha da başarılı olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.  Sofya-İstanbul arasında karşılıklı her gün yapılacak olan seferler için Halkalı’dan saat 22.40’ta, Sofya’dan ise 21.00’de hareket edilecek.

SOFYA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Sofya’nın tarihi eski çağlara uzanır. 8. – 7. yüzyıllarda, bugünkü merkezin bulunduğu yerde Serdi (Sardi) adında bir Trak kabilesi yaşamış. Balkan Yarımadasında art arda zaferler kazanan Roma, Traklar’ın bağımsızlığına son vermiş. Hakimiyetleri altına aldıkları yerlerde idarî ve askeri düzen oturtmaya önem veren Romalılar, bu şehre Serdika adı vermişlerdir. Böylece Serdiler’in şehri anlamına gelen Serdika, önemli ticarî ve idarî merkez olmuştur.

Doğu Roma İmparatorluğu’nun kavşak şehri olması itibarıyla Serdika, hep akınlara uğramış. Bu akınlar esnasında şehre büyük ölçüde zarar verilmiş. Şehir bir daha eski büyüklüğünü elde edememiş, yalnız kale ve bugün başkentin de adı olan Aya Sofya Kilisesi tamir edilmiştir.

6. yüzyılda, Justinianus zamanında, Serdika tekrar Doğu Roma İmparatorluğu’nun önemli şehri haline gelir. Bundan hemen sonra şehir, Balkan yarımadasına hücum eden Slavların akınlarına maruz kaldı ve tamamıyla Slavlaştı. 9. yüzyıllarda Bulgar hanı Krum zamanında Serdika Slav ismi olan Sredets ismini aldı ve geniş alana yayılmış olan Orta Çağ Bulgar Devleti’nin önemli askerî, siyasî ve kültür merkezi haline geldi. Kent 1018’den, İkinci Bulgar İmparatorluğu’nun kurulduğu 1185’e değin Bizans egemenliği altında kaldı.

14. yüzyılda Bulgar Devleti’nin Osmanlı hakimiyeti altına girmesiyle, Sofya da 1382’de Osmanlıların eline geçti ve Rumeli beylerbeyi buraya yerleşti. Sredets şehri, 14. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın sonuncu çeyreğine kadar Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında kaldı. Bu arada 14. yüzyılın sonlarında şehir Sofya ismini alır.

Bazı belgelere göre Osmanlılar’ın eline geçtiği yıllarda şehir güzelliğiyle meşhur olup Osmanlı’nın büyük hayranlığını kazanmıştır.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’da, 4 Ocak 1878’de Rus orduları tarafından Osmanlı egemenliğinden kurtarıldıktan sonra, 3 Nisan 1879 tarihinde Bulgaristan’ın başkenti olarak ilan edildi. O dönemde Sofya, savunma tesisatı kuvvetlendirilmiş, meslek ve ticarî bakımdan iyi gelişmiş, zengin bir şehirdi.

Osmanlı hakimiyetinin sona ermesinden sonra, coğrafi konumundan ve ekonomik gelişmeye elverişli olduğundan dolayı, Bulgaristan’ın başkenti ilan edilen şehrin altyapısının gelişmesine ulusal önem verilmiş. Şehirde çok sayıda bulunan arkeolojik anıtlar, sanat eserleri ve savunma tesislerı, eski Serdika’nın önemli ve gelişmiş bir merkez olduğunu ispatlamaktadır.

Sofya, II. Dünya Savaşı sırasında, Almanların işgal ettiği kent, 1943 yılının sonlarında ve 1944 yılının ilk zamanlarında Müttefik uçakları tarafından bombalandı. 1944’te Sovyet Kızıl Ordu birlikleri tarafından kurtarıldı. Sovyet işgalinin bir sonucu olarak, Nazi Almanyası’nın müttefiki olan Bulgaristan hükümeti devrildi.

Bulgaristan’da 1946 yılında bir Halk Cumhuriyeti kuruldu. Bulgaristan Cumhuriyeti’nde kentin görünümünde önemli değişiklikler oldu. Sofya’nın nüfusu ülkenin diğer kesimlerinden aldığı göçler nedeniyle arttı. Tüm yeni yerleşim alanları Druzhba, Mladost ve Lyulin gibi kentin eteklerinde inşa edilmiştir.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıABD Başkanı Trump için ‘Trump Benim Başkanım Değil’ protestosu
    Sonraki yazıBakan Zeybekci’den Ege’ye EXPO önerisi
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.