İşte Gayrimenkul Sertifikası’nın detayları

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergun Turan ve Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, düzenledikleri basın toplantısında, Başakşehir Park Mavera 3 projesinin yüzde 28.6’sının Gayrimenkul Sertifikası ihracıyla satılacağını açıkladı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, toplantıda Gayrimenkul Sertifikasının detaylarını da paylaştı. Turan, Gayrimenkul Sertifikasını "Her gelir grubundan vatandaşı bir gayrimenkul projesinden yatırım yapabilecek pozisyona getiren pay senedi" şeklinde tanıttı. Konut alamayacak vatandaşın bu projelerden pay senedi alarak yatırım yapabileceğini ifade eden Turan, söz konusu projede bir payın 42,5 liradan arz edildiğini ve ortalama olarak 100 payın 1 metrekareye denk geldiğini dile getirdi.

TOKİ Başkanı Turan ayrıntıları paylaştı

Borsa İstanbul’da işlem görecek sertifikalar için, talep toplama tarihlerinin 29 – 30 – 31 Mart tarihleri olduğunu paylaşan Turan, “Projenin hayata geçirildiği Park Mavera 3’ün Gayrimenkul Sertifikasına konu olan kısmında, tüm maliyet avantajları fiyatlara yansıtılarak bir aralık belirlendi. Buna göre, yalnızca 42,5 TL ile Park Mavera 3 projesinde, TOKİ ve Makro’ya yatırım ortağı olunabiliyor. Vatandaşlar, diledikleri ve bütçeleri kadar sertifika alabiliyor. Gayrimenkul Sertifikası alanlar bir daireye değil, Başakşehir’de inşa edilen yeni konut projesi Park Mavera 3’te, TOKİ ve Makro’ya yatırım ortağı oluyor. İnşaat yapım süresi olan 36 aylık süre zarfında projeden daire satın almak isteyenler, istedikleri dairenin pay miktarı kadar sertifika toplayarak dairenin tek sahibi olabiliyor. Satış Vaadi Sözleşmesi ile birlikte, daire borsa işlemlerinden çıkarılıyor ve dairenin tapusu hemen sahibine teslim ediliyor” şeklinde konuştu.

“Bireysel yatırımcıdan ciddi talep alıyoruz”

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise, projenin hayata geçirildiği bölgede metrekare fiyatının 5 bin-5 bin 500 TL bandında olduğunu belirterek, “Bizim arsa, inşaat, satış, pazarlama, finansman ve kampanyalara ödenen banka komisyonları giderlerimiz yüzde 20'ye yaklaşmış durumda. Halka arz başarılı sonuçlanırsa yüzde 20'ye yakın maliyetten kurtulacağız” diye konuştu. Halka arz için 27 aracı kuruluşun talepte bulunduğunu ifade eden Uyan, “Kurumsal yatırımcıdan aldığımız geri dönüş olumlu, bireysel yatırımcıdan ciddi talep alıyoruz. Ürünü anlamaya çalışıyorlar” dedi.

Toplantıda paylaşılan bilgilere göre gayrimenkul sahibi olmayı düşünmeyenler, 36 ay boyunca diledikleri zaman sertifikalarını başka yatırımcılara devredebilecek. Proje sonunda inşa edilen gayrimenkuller açık artırmayla satılacak ve satış geliri pay sahiplerine, payları oranında dağıtılacak. Gayrimenkul Sertifikasını ihraç eden sıfatını taşıyan TOKİ, inşaatın taahhüt edilen süre ve kalitede tamamlanmasını da garanti ediyor. Gayrimenkul Sertifikasının borsada işlem görmesi, yatırımcı hakları açısından iki noktada önem kazanıyor. Birincisi Borsa, Gayrimenkul Sertifikalarının şeffaf bir pazarda kolay alınıp satılmasını, kısaca likit yatırım olmasını sağlıyor. İkinci önemli faydası da, yatırımcılar projeye ilişkin gelişmeleri anında ve doğru bir şekilde Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden takip edebiliyor.

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıÖn talep sürecinde 3 bin 500 başvuru!
    Sonraki yazıAtillaTaş’ın mahkeme ifadesi: Tank önünde fotoğrafım olsun isterdim
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın