Konutta ‘sertifikalı’ dönüşüm başlıyor


Her iki seçmenden birinin desteğini alarak tek başına iktidar olmayı başaran AK Parti, Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak 'İkinci Atılım Dönemi' projelerine odaklandı. Emekliler ve dar gelirlilerin 250 TL taksitle konut sahibi olmalarını sağlayacak paketin yanı sıra, 'Kentsel Dönüşüm' projesi de revize edilerek geliştirilecek. TOKİ'nin daha aktif rol üstleneceği yeni dönemde, 'kentsel dönüşüm' üzerinden 'sosyal dönüşüm' de sağlanacak. 'Faizsiz bono' olarak adlandırılan 'SUKUK' sistemiyle 'hak devri' imkanı sağlayan, 'Gayrimenkul Sertifikası' modeli getirilecek. Konut hesabı açarak yüzde 25 peşinat biriktirene, yüzde 15 devlet desteği verilmesini öngören sistem yaygınlaştırılacak. 

YENİ MODELLER HAYATA GEÇİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla üzerinde çalıştığı modeller, yol haritası olarak hayata geçirilecek. Kentsel dönüşüm alanlarındaki uygulamaların ülke genelinde önceliklendirilmesi için 'Kentsel Dönüşüm Alanları Strateji Belgesi' hazırlanıyor. Atılması öngörülen adımlar satır başlarıyla şöyle: Gayrimenkul sektöründe de hareketliliği beraberinde getirecek yeni finansman modelleri hızla uygulamaya geçirilecek. Bu kapsamda, kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak şekilde 'Gayrimenkul Sertifikası' modeli geliştirilecek. 'Faizsiz bono' olarak ifade edilen 'SUKUK' gibi finansman araçlarının da önü açılacak. 

HİSSE SATIN ALABİLECEK

Vatandaş, devlet güvencesinde borsada işlem görecek konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alabilecek. 'Gayrimenkul Sertifikası' adı altında işlem görecek olan söz konusu bu hisseler, istendiği zaman paraya çevrilebilecek veya proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre konut sahibi olunabilecek.

Yoksula ev projesi

önceliklerden biri de 'alt gelir gruplları'nın konuta erişimini artırmak. Emekliler için aylık 250 TL bedelle konut edinme imkanı öngörüldü. Kentsel dönüşüme dayalı yeni projeler de devreye sokulacak.

İnşaatta yerli ürün

'Yapı Araştırma Merkezi' kurulması planlanıyor. Piyasaya arz edilen güvensiz ithal yapı malzemelerinin kullanılması engellenecek. Kentsel dönüşümde 'yerli' ürünlerin kullanılması sağlanacak.

Sarphan Finanspark'taki geliri arttı 

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin Sarphan Finanspark işindeki Asgari Şirket Payı Toplam Geliri yeni protokolle 6.7 milyon lira arttı. Emlak Konut GYO tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamada şirketin projelerinden İstanbul İstanbul Ümraniye 1'inci Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi'nde (Sarphan Finanspark), yüklenici ile yapılan yeni protokole göre daha önce 258 milyon 490 bin 891,90 lira olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 6 milyon 723 bin 292,40 lira artarak 265 milyon 214 bin 184,30 liraya çıktığı belirtildi.  

kaynak: Akşam

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAtatürk Havalimanı kapatılıyor mu?
    Sonraki yazıMüteahhitliğe olan ilgi yüzde 45 arttı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın