Moodys’e Piyasalar Cevabını Verdi

Pazartesi sabah nefesler tutuldu, tüm gözler piyasalara çevrildi. 15 Temmuz işgal kalkışmasında başarılı olamayan güçlerin hevesleri 'ekonomideki sağlam duruş' sayesinde bir kez daha kursaklarında kaldı. Cuma gününü 2.96 TL seviyesinden kapatan dolar dün, hem de Moody's'in not indirimine rağmen günü 2.97 liradan kapattı. Yani not indiriminin dolara etkisi sadece 1 kuruş oldu. 

Akşam gazetesinin haberine göre, Borsa İstanbul'daysa geçen hafta yoğun alım yapan yabancı yatırımcıların kar satışlarıyla yüzde 3.8'lik bir düşüş yaşandı. 
Endeks bu satışlarla 76 bin 725 puana geriledi. Uzmanlar, borsadaki düşüşün not indiriminden çok Avrupa borsalarındaki kayıplardan etkilendiği görüşünde. Dün Avrupa piyasalarında Deutsche Bank'a yönelik endişelerin artmasıyla yüzde 2'ye varan kayıplar görüldü.

Avrupa'daki Düşüş Borsaya Yansıdı

Avrupa'nın durumuna dikkat çeken KapitalFx Araştırma Uzmam Enver Erkan "Avrupa'daki düşüş Borsa İstanbul'a da yansıdı. İstanbul'daki yüzde 4'lük kaybın 1.5-2'si'i Deutsche Bank sebebiyle gerçekleşti. Çıkardığınız zaman yüzde 2'lik bir düşüş kalıyor. Piyasa karara korkulacak bir reaksiyon göstermedi" diye konuştu. 

İngiliz Gazeteleri Bile Şaşırdı

Moody's'in kararına Türkiye ile ilgili daha çok olumsuz haberlere yer vermeyi tercih eden ingiliz Financial Times bile karşı çıkarak Türk ekonomisinin yatırımcılar için cazibesini koruduğunu belirtti. Haberde görüşlerine yer verilen Stroz Friedberg'in analisti Jonathan Friedman "Rusya, Brezilya ve İran gibi diğer büyük yükselmekte olan piyasalar yaptırımlar, durgunluk ve siyasi felç karışımı nedeniyle daha da büyük zorluk oluşturuyor. Yatırımcılar, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğinin farkında. Ancak aynı zamanda bu pazar çekiciliğini koruyor" dedi

Dolar 2.95 TL'ye Döner

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilirin altına çekmesi sonrası piyasada ilk etapta satış baskısı olabileceğini ancak bunun kalıcı olmasını beklemediğini söyledi. Bulut, TRT Haberde "Piyasada döviz sıkıntısı olmayacak" dedi ve dolar/TL'nin yine 2.78-2.95 bandına geri döneceğini söyledi.

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan ise "Darbe girişimi ve S&P'nin not indirim kararında bir dip görülmüştü. Şu anda yeni bir dip görülmedi. Yapısal reformlara devam etmemiz gerek" dedi. 

Moody's'in not indiriminden sonra Hazine'nin tahvil ihracına gelecek talep özellikle yabancı yatırımcının tavrını yansıtacağı için merakla takip edildi. İhalede arzın 7 katı talep geldi. Bu durumu yorumlayan uzmanların görüşü şu: "Moody's'in ne dediğinin önemi yok. Zaten bu kuruluşların itibarları yerlerde sürünüyor. Yatırımcı Moody's'in ne dediğinden çok Türkiye'nin potansiyeline güveniyor."

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de yaptığı değerlendirmede, kredi notundaki düşüşe rağmen Hazine ihalelerine güçlü talep geldiğini ve faizler beklentilerden düşük olduğunu belirterek, "Türkiye'nin makro temelleri sağlam" dedi. 

Türkiye'yi Bırak DEUTSCHE'ye Bak!

Dün Avrupa'da Deutsche Bank depremi yaşandı. Almanya'nın zordaki bankaya mali destek sağlamayacağını açıklamasıyla Deutsche hisseleri yüzde 5'in üzerinde düştü. Bu düşüş başta bankalar olmak üzere tüm Avrupa hisselerini olumsuz etkiledi. Ekonomist Kaan Sarıaydın 2008 yılında Lehman Brothers'ın iflas etmeden önce sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 3 olduğunu belirterek "Deutsche'de oran şu anda yüzde 3'ün altında. Yani aslında iflas etmiş durumda bir zombi banka" ifadelerini kullandı.

İflas Eden Bankanın Notu Bile Daha Yüksek

Şaşırtıcı olan ise iflas etmek üzere olan bankanın kredi notunun Türkiye'nin 2 kademe yukarısında bulunması. Yani Moody's mali yardım alamadı diye iflas etme ihtimali güçlenen bir kurumun dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye'den daha 'yatırım yapılabilir' olduğunu düşünüyor. 

Karara tepki Yağıyor

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın:
Kararın siyasi olduğu apaçık. Türkiye'yi derinlemesine inceleyemeyen sadece kredi derecelendirme kuruluşlarının notuna bakan birçok yatırımcı var. Her yabancı yatırımcı, bu kararın siyasi olup olmadığına bakmaz. Bu karar, halihazırda Türkiye'ye yatırım yapmış yabancı yatırımcı için değil, Türkiye'ye gelecek yeni taze para için önemli. 

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar:
Fonların yatırım yaparken belirli kriterleri oluyor. Bu kriterlerde notlar da etkili oluyor. Bu kararı çok tarafsız da bulmuyorum. 
Uzunca bir süredir Türkiye ekonomisi üzerinde bu kuruluşların analitik değerlendirmeleri ve aldığı bu kararları, başka aldığı kararlarla mukayese ettiğimiz zaman net bir şekilde görmek mümkün. 

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir:
Çok acil verilmiş bir karar. Zamanlaması yanlış. Çünkü biz Türkiye ekonomisi hakkında bir karar verilebilmesi için 15 Temmuz'dan sonra 6 ay beklenmesi gerektiğine inanıyorduk. Türkiye hakkındaki bir karar ancak o zaman ortaya çıkar. Bence siyasi bir karardır. Ekonomik verilere bakıldığında Türkiye 15 Temmuz'dan daha iyi bir noktada. 

Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu:
Bu kadar sıkıntıya rağmen ekonomimiz yürüyor ve dengede kalabiliyoruz. Büyümek için yeni reformlara ihtiyacımız olabilir. Ama bu tür açıklamalara karşı en iyi cevabı iş dünyası verecek. İş dünyası olarak 'İşimizin başındayız. Yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu ülkenin geleceğine güveniyoruz' diyoruz. 

Nef İcra Kurulu Başkenı Erden Timur:
Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesine bizler de anlam vermekte zorlanıyoruz. Nitekim dünya ekonomisinin yavaşladığı bir dönemde, Türk ekonomisi Ocak-Haziran 2016'da yüzde 3,9 büyüdü. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürdü hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası verdi. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıBirevim, sektöre yeni bir bakış açısı
    Sonraki yazıMoody’s Konut Alacak Olanları Üzecek
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın