Patronlar sektördeki büyümeyi yorumladı

 TÜİK tarafından açıklanan yıllık yüzde 5 büyüme oranının beklentilerin üzerinde gelmesi iş dünyası ve reel sektör tarafından umut verici şeklinde yorumlandı. Patronlar yüzde 5 oranındaki büyümeyi böyle yorumladı:

 

İbrahim Babacan / Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı
 
İnşaat sektörü büyümeye devam edecek

TÜİK’in açıkladığı veriler açıkça gösteriyor ki büyüme beklenenden daha iyi. Bu yılın ilk çeyreğinde cari fiyatlarla en yüksek büyüme hızı yüzde 35,5 ile finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe kaydedildiğini görüyoruz. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründe büyüme hızı yüzde 10,2, inşaat sektöründe yüzde 10,7 olarak devam ediyor. Yerli ve yabancı yatırımcı gözünde gayrimenkul hala en güvenilir liman olarak görülüyor. Devlet teşviki ile gelen faiz indirimleri, konut sahibi olmayı kolaylaştıran uzun vadeli kampanyalar,  yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık hakkı, tapu harçları ve damga vergisinde sağlanan indirimler sektörün büyümesini sağlıyor. Ülke ekonomimiz ve inşaat sektörü açısından yılın devamında da aynı büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz.

 

Sefa Öztürk /Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi:
 
Sektör hız kesmeden büyüyor

Ekonominin lokomotifi olarak görülen inşaat sektörü TÜİK tarafından açıklanan son verilerle göre büyümeye devam ediyor. Türkiye ekonomisi yüzde 5 büyüdü, inşaat sektöründe büyümenin de yüzde 10,7 olduğunu görüyoruz. Hükümetin uygulamaya koyduğu teşvik ve desteklerle ekonominin çarkları dönmeye devam ediyor. Sektörün büyümesini sürdürmesi, yapılan yatırımların hız kesmeden artması için devlet tarafından inşaat sektörünün desteklenmeye devam etmesi gerekiyor. Önemli olan bu rakamların sürdürülebilir olması. Bizler sektör temsilcileri olarak üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz, yatırımlarımızı ara vermeden sürdüreceğiz. 

 

Haydar Yamaç / Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
 
İstihdamın artması için yatırıma devam

Ekonomi iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilense de ülkemiz ve sektörümüz için hepimiz üstümüze düşeni yapmaya devam etmeliyiz. TÜİK tarafından açıklanan son verilere göre inşaat sektörü yüzde 10,7 büyüme gerçekleştirdi. Bu veriler ülke ekonomimizin lokomotifi olarak nitelendirilen inşaat sektörü açısından oldukça sevindirici. Sektör açısından yıl boyunca büyüme devam edecektir. Yatırımların durmaması, istihdamın artması için sektör temsilcileri olarak çalışmalarımızı artırmamız gerekiyor.

 

Mahmut Başyazıcıoğlu / Başyazıcı Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:
 
İnşaatta hareketlilik sürecek
 
Türkiye’nin büyümedeki lokomotif sektörü olan inşaat, büyümesine hız kesmeden devam ediyor. İnşaat sektöründeki hareketlilik Türkiye’nin genel büyüme trendine de yansımış durumda. TÜİK’in son açıkladığı yıllık yüzde 5 büyüme oranının beklentilerin üzerinde gelişmesinin de, bunun en sağlam kanıtı olduğunu düşünüyorum. Umut verici olarak adlandırabileceğimiz bu oranı detaylı incelediğimizde, sanayi üretiminin yüzde 5,3, tarım üretiminin yüzde 3,2 ve inşaat sektörünün yüzde 3,7 yükseldiğini görüyoruz. Özellikle konuta yönelik talepte yaşanan bu artışı aynı zamanda konut ihtiyacının da bir göstergesi olarak okuyabiliriz. Ayrıca bu veriler bize devlet teşviki ile gelen faiz indirimleri ve hayata geçirilen yeni kampanyalar sonucu ivme kazanan inşaat sektörünün büyümesini arttırarak devam ettireceğini de göstermektedir. Dolayısıyla güven veren ülke ekonomisi ile yatırımcılar tekrar harekete geçmiş oldu.
 

Özhan Atalay/ERA Türkiye Genel Müdürü:
 
Büyümenin lokomotifi ihracat
 
Türkiye ekonomisi 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 5,3 büyüyerek son dönemin rekoruna imza attı. Büyümenin ağırlık noktasının ihracat olduğunu görüyoruz. Aynı dönemdeki ihracatımızın yüzde 10,6 arttığını ancak ithalatın artmadığını da görüyoruz. Geçen yılsonuna kadar sürekli yükselen döviz kurlarının ekonomide yaratması gereken en önemli olumlu fark bu idi.
 
Son yıllarda Türk Lirasının oldukça yükselmesi sonucu ülke ekonomisinin dışa bağımlılığı artmış ve ülke neredeyse her şeyini ithal eder duruma gelmişti. Gerek tarım, gerekse imalat sanayi, aşırı değerli TL nedeni ile güç durumda kalmış, sanayi yatırımları tökezlemiş, ekonomiyi ağırlıklı olarak inşaat sektörü finanse etmişti.
 
Bu sarmalın şu anda kırılmaya başladığını görüyoruz.  Büyümenin diğer bir etkeni ise ekonomide alınan önlemler ile tüketimin artması oldu. Beyaz eşya, mobilya ve otomotiv de yapılan vergi indirimleri talebi patlattı. Bunu geçici bir pansuman etkisi olarak ta düşünebiliriz, yatırım mallarındaki bu artışın sürekli olmasını beklememeliyiz ancak büyümenin devam edeceğini öngörüyorum. İhracattaki artış trendi devam edecektir. Yeni döviz kurları seviyesi, turizmi de yeniden cazip hale getirmiştir. Geçen yıl ülkemizde yaşanan terör saldırıları sonrası turizm de yaşanan gerilemenin de seyrini yeniden yükselmeye çevirdiğini ön görürsek bu durum inşaat sektörünü de yeniden hareketlendirecektir. Türkiye ekonomisine de yaradı. İhracat ilk çeyrekte yüzde 10.6 arttı ve büyümeye 2.39 puanlık katkı yaptı. Bu neredeyse büyümenin yarısı. İthalat artışı ise çok sınırlı kaldı.
 
 
 
 
 
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKonut satışlarında İstanbul’u geçti
    Sonraki yazıEminevim’den 5 ayda 3 bin 750 konut teslimi!
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın