Su deposu temizliği: Hemen şimdi


Su depolarının temizliği üzerinde çok durulmayan ancak insan sağlığıyla çok yakından ilgili bir konu. O kadar ki su depolarının temizliğinin aksatılması, suyun içilebilirlik ve kullanılabilirlik özelliğini yok ediyor. Konut, hastane, iş yeri, okul gibi toplu kullanım alanlarında su depolarının temizlenmesi konusuna dikkat çeken, ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri Genel Müdürü Tekin Şengün, su depolarının temizlenmemesinin nelere yol açabileceğini şöyle açıklıyor: “Bulaşıcı hastalıklar için su en elverişli geçiş vasıtasıdır. Su depolarında uzun bir süre bekletilen şebeke suyunda klor, aktivitesini yitirmekte ve mikroorganizmalar için elverişli ortam oluşturmaktadır. Su depolarının uzun süre temizlenmemesi ve dezenfekte yapılmaması sonucunda meydana gelen fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirlilikler suda; çamurlaşma, dökülme, paslanma, renk, koku, ve bakteri oluşumu neden olmaktadır. Bu durum suyun içile bilirlik ve kullanılabilirlik özelliğini yok etmektedir.” Bunun yanı sıra bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olan patojenik bakterileri yok etmek ve içme sularında oluşan kötü koku ve tada neden olan doğal organik maddeleri ve organizmaları uzaklaştırmak için de su depolarının mutlaka temizlenmesi gerekiyor.

ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri Genel Müdürü Tekin Şengün, su depolarının temizlik ve dezenfeksiyonu işleminin yılın her ayında yapılabileceğini vurgularken, temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin hangi aralıklarla yapılması gerektiğini de şu şekilde açıklıyor: “Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ‘Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla temizlenmelidir’ der. Bu temizleme periyodu su kesintisi olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda birdir. Hastane, okul, yemek fabrikaları ve gıda işletmeleri  dahil olmak üzere tüm toplu hizmet ve  beslenme hizmeti sunan işletmelerde ise içme ve kullanma su depolarının bakteriyolojik analizleri mutlaka ayda 1 kez yapılarak takip altında tutulmalıdır. Ve bu tür işletmelerdeki su depolarında mikrobiyolojik kirlilik olmasa dahi, 3 ya da 6 ayda 1 kez temizlik ve dezenfeksiyonu mutlaka önermekteyiz.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıÖzer:” Malezya’da daha fazla Türk firması yer almalı”
    Sonraki yazıAvrupa Çelik Yapı Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.