TOKİ, kentsel dönüşüm projelerine imzasını atacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirterek, “2023’e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40’ı kentsel dönüşüm içerikli olacak” dedi.

Konyalıoğlu, idarelerinin 2004’den bu yana Kentsel Dönüşüm Projeleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde yürüttükleri projeleri başarıyla sürdürdüklerini anlatan Konyalıoğlu, yaptıkları konutlara vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.

Bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüme daha da ağırlık vereceklerini aktaran Konyalıoğlu, şöyle devam etti:

“2023’e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40’ı kentsel dönüşüm içerikli olacak. Yani 60 bin konuttan 24-25 binini kentsel dönüşüm içerikli proje olarak gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Özellikle ülkemiz gibi deprem kuşağında yer alan, birinci ve ikinci deprem bölgesinde ve çeşitli afet riski altında bulunan yerlerde bu bir kez daha ön plana çıkıyor. Özellikle deprem bölgelerinde yer alan Büyükşehir ve il belediyelerinde öncelikli olmak üzere deprem, afet odaklı, mekansal çöküntü alanlarıyla ilgili bir dönüşüm perspektifi çerçevesinde çalışma amacımız var. Talepleri de bu çerçevede değerlendiriyoruz.”

TOKİ değişiyor

Konyalıoğlu, TOKİ’nin 2002-2015 arasındaki dönemde 689 bin konut yaptığını anımsatarak, “2023 yılına kadar 1 milyon 200 bin konut sayısına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Rakamların ortada olduğunu, bu noktada niteliğin biraz daha ön plana çıktığını vurgulayan Konyalıoğlu, şunları kaydetti:

“Artık TOKİ farklı bir evreye geçiyor. Daha yerel mimariler, yöresel dokular, komşuluk ve mahalle ilişkileri gözetilerek bundan sonraki tasarımlarımızı bu hassasiyetlerle yürütmeye gayret edeceğiz. Malatya projemizin 3. ve 4. etabında kentsel tasarım projesi hazırlatıyoruz ve Malatya mimarisi, yöresel ve doğal karakteristikler göz önüne alarak daha az katlı, yoğunluğu daha da az, önceki planladığımız sayıya belki ulaşamayacağız ama TOKİ’nin imajını ve perspektifini biraz daha ön plana çıkaran yeni yaklaşımlarla inşallah projemiz hayata geçecek.”

Konyalıoğlu, her bölgede aynı tip konut yapıldığına yönelik eleştirilerin bulunduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu yöndeki eleştirilere de gözümüzü kapatamayız. Zaten TOKİ başkanımız Ergün Turan’ın göreve geldiği 2014’den bu yana öncelikli talimatı, her yöreye farklı bir mimari konseptle çalışma hedefi. Bu amaçla ‘7 bölge 7 iklim’ adı alında bir mimari proje yarışması da yapıldı. Bu yarışmada kazanan mimarların projeleri Türkiye’nin çeşitli yerlerinde uygulanmaya ve projelendirmeye başlandı. Her yörenin koşullarına göre mimari proje ve bunun öncesinde kentsel tasarım hazırlamak ve buna göre adım atmak hedefimiz.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazı“Konut satışları yılın son iki ayında artacak”
    Sonraki yazıÖğretmenler kredi borçlarından kurtulamıyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın