İlk iki etabın yüzde 70’i satıldı

3. İstanbul Başakşehir Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Akbal ve Ömer Saylık, 3. etap lansmanına hazırlandıkları 3. İstanbul Başakşehir projesi ile ilgili konuştu.

Türkiye’de metrekare fiyatı 6 bin TL’nin üzerinde olan projelerin satışta çok zorlandıklarına dikkat çeken Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve 3. İstanbul Başakşehir Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Akbal, “Artık sektörde yap sat modeli yap sabır modeline dönüşüyor. Bunun için de mali yapısı güçlü şirket olmak gerekiyor. Faziler böyle gider, hükümet de yeni tedbirler almaz ise sektör biraz daha zorlanır. Tüketicinin en konforlu şekilde daire sahibi olması lazım’’ dedi. Tamamlama sigortasınında tüketiciyi koruyan bir uygulama olduğunu da belirten Akbal, “Bu şekilde hem yatırımcı hem tüketici her halükarda yatırımını garantiye almış olacak. Ancak biliyorsunuz tamamlama sigortası herkese verilmeyecek, şirketlerin mali yapısı, verileri incelendikten sonra uygun ise bu uygulama tüketiciye sunulacak. Biz şu an 3. İstanbul Başakeşhir’de belediye ile ortak olduğumuz için devlet güvencesi sunuyoruz, ayrıca bir sigortaya gerek olmadığı kanaatindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

 3. etabın yüzde 85’i sosyal alan

İstanbul Başakşehir’in lansmanını yaklaşık 1 yıl önce gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Seha Yapı Yönetim Kurulu Üyesi ve 3. İstanbul Başakşehir Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Saylık, “İlk 2 etabın yüzde 70’ini sattık. Bu 579 konutun yüzde 70’ine yani yaklaşık 420 konuta tekabül ediyor. Bu da günde bir daire sattığımız anlamına geliyor ki zaten hedefimizde bu idi. Rezidans etabımızın satışı da sürüyor.” açıklamasında bulundu. Başakşehir’de stok tartışması ile ilgili olarak, “Gelişen bölge olduğu için, projelerin gelecekte de alıcısı olacağı için, stok bu tür bölgelerde oldukça normal. Nitekim Kanal İstanbul, şehir hastanesi, 3. havalimanı, botanikpark gibi şehirde özlediğimiz ve ihtiyaç duyulan önemli projeler bölgemizde yükseliyor ve değer de katacak. Biz de bu anlamda bölgemize önemli değer katacak bir projenin 3. Etap lansmanına hazırlanıyoruz. 3. İstanbul Başakşehir’de, 116 bin metrekarenin yüzde 85’ini sosyal alanlara ayırdık. Hem insani ölçülerde hem de sosyal alanda daha yaşanabilir bir proje üretiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kanal İstanbul bölgeye değer katacak

3. İstanbul Başakşehir Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Akbal, kesinleşen Kanal İstanbul güzergahının Başakşehir’e önemli bir değer katacağını belirterek, “Asıl yabancıya arsa satışını hızlandıracak. Çünkü yabancılar aslında Türkiye’de büyük yatırımları arsalara yapıyorlar. Daire için ayırdıkları bütçeler, bunlara kıyasla küçük kalıyor. Son 3 yıldır özellikle yabancılar arsa keşfi için zaten gelip gidiyorlardı. Hazırlıkları vardı. Kanalistanbul bu anlamda özellikle yabancılara hitap eden bir proje. Zaten Kanalistanbul da arazi geliştirmeye yönelik bir proje. Arazileri ve bölgeyi bu anlamda hareketlendirecek büyük bir proje.” dedi. Şu an Başakşehir’de ortalama arsa metrekare değerinin 1.000 dolar seviyesinde olduğunu belirterek, “Kanalistanbul ile daha da değerlenecek. Bu anlamda ilk alanlar kazandı, bundan sonra alanlar sabırlı olacak. 2 3 yılda para kazanalım dderlerse mümkün değil. Sabrederlerse kazanırlar. Çünkü hemen 3’e 5’e katlamaz. Ayrıca bize çok yakın. Bizim 3. İstanbul Başakşehir projesinin üst katlarından daire alanlar, geçen gemileri görebilecek’’ dedi.

Planlı büyüyen bölge: Başakşehir

İstanbul’da ortalama konut fiyatının diğer metropollere kıyasla oldukça düşük kaldığına dikkat çeken Mahmut Akbal, “Suudi ortaklarımız da önümüzdeki 20 yılda bu makasın daralacağını öngörüyor. Özellikle de Başakşehir’de bu makasın daha çabuk daralacağını öngörüyoruz. Bunun sebebi diğer bölgelerde kentsel dönüşüm yapılırken burada alt ve üst yapısı önceden belirlenmiş şekilde konutlar yapılması. Ayrıca konut yoğunluğu da planlarda dengelenmiş durumda.” dedi. Başakşehir ve Esenyurt bölgesinde stok tartışmaları ile ilgili de değerlendirme yapan Akbal, “Esenyurt kapalı bir yer. Ama Başakşehir çok yere açılacak. En büyük hastane yapılıyor, metro açılıyor, 3. havalimanı 29 Ekim’de açılacak, 3. köprü ve metro bağlantı yolları tamamlanmak üzere. Avrupa’nın en büyük botanik parkı buraya yapılıyor. Başakşehir’den ev alanlar geleceği satın alıyor. Özetle Başakşehir ulaşım noktasında rahatladığında, o stoklar kaale bile alınmaz, çok çabuk erir. Çünkü Başakşehir planlı büyüyen bir bölge. Bir kumaştan bir elbise çıkarılıyor. Konut yapılabilme oranı düşük.” ifadelerine yer verdi.

Yabancıya konut satana yeşil pasaport verilmeli

2017’de yabancıya satış oranının yüzde 22 arttığına dikkat eken Akbal, “Yabancıya satışta 1 milyon dolarlık konut alana vatandaşlık teşviğinde devletin bir düzenlemeye gitmesi gerektiği kanaatindeyiz. Orta sınıfı da çekmek adına fiyatta esnemeye gidilmesinde fayda var.” dedi. 100 milyon dolarlık tekstil ihracatında ülkeye 10 milyon dolar kalırken, 100 milyon dolarlık konut satışında ülkeye 100 milyon dolar kaldığını ifade eden Akbal, “Ayrıca yabancı müşteri Türkiye’de evi olduğu için hem ülkeye ailesiyle gelecek hem de eşi dostuyla. Bir de ülke ekonomisine döviz kazandıracak. Bu anlamda yabancıya konut satışı yapanlara yeşil pasaport verilmesi önemli. İhracatçı sayılmamız gerektiğini de düşünüyoruz.” dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİş GYO’nun 2 projesine Gold LEED sertifikası 
    Sonraki yazıYabancı sermayeli gayrimenkul şirketleri, 2018’den umutlu
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın