Büyük proje 50 ili kalkındıracak

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Proje Ekibi tarafından yazılan, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Tarafından Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen ‘Karadeniz Akdeniz Ticaret İşbirliği’nin Artırılması Projesi’ kapsamında; Ordu TSO’nun organizasyonunda yaklaşık 50 kişilik bir heyet ile Sivas-Kayseri-Kahramanmaraş-İskenderun-Antakya (Hatay) illerini kapsayan yurt içi iş gezisi başladı.

50 kişilik heyet ilk olarak Sivas Ticaret ve Sanayi Odasını (STO) ziyarette bulunarak, iki oda arasında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım: “Bundan sonra Ordu’ya daha sık gidip geleceğiz. Hatta Sivaslı arkadaşlarla Ordu’da yazlık alma çalışmaları başlattık, ancak başarılı olamadık. Çünkü Ordu’nun geleceğini biz biliyoruz. Yıllardır Karadeniz, Akdeniz yolu çalışmasının içerisindeyiz, ancak proje büyük olduğu için biraz zaman aldı, ama artık yolun sonuna geldik. 150 yıllık hayali önümüzdeki yıl gerçekleştireceğiz. Artık önümüzdeki yıldan itibaren Ordu’ya gelmemiz gitmemiz hızlanacak. Bu yol açıldığında, şu anda 6/7 saatte kat ettiğiniz yolu, yaklaşık 2 saatte siz Sivas’a, biz de Ordu’ya rahatlıkla gelebileceğiz” ifadelerini kullandı.

“Amacımız Sivas’a deniz getirmek”

Amaçlarının Sivas iline denizi getirmek olduğunu belirten Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım; “Bu yol bittiğinde bizim en önemli amacımız Sivas’a deniz getirmek olacaktır. Getirilecek deniz sadece tatil amaçlı olmayacak. Ama önce hep beraber yol istedik, şimdi hep beraber Ordu’ya liman istiyoruz. Çünkü Ordu’ya yapılan bir liman Sivas’a yapılmış bir liman demektir. Bizim 200 kilometre, 220 kilometre mesafede limanımızın olması, İstanbul’daki bir üreticinin, o trafikte o şartlarda limana ulaşıyorsa, biz de aynı sürede Ordu’daki limanımıza ulaşacağız. Ürettiğimiz ürünleri dünya pazarlarına pazarlamamız için, bu rekabette ayakta kalmamız için bu limana ihtiyacımız var. Bundan sonra el birliği ile liman toplantıları yapacağız. Bu bakımdan bizim şimdiki hedefimiz Ordu’ya yapılacak olan bir liman olacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım’dan sonra konuşan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Servet Şahin ise Ordu’ya yapılacak bir yük limanının Karadeniz Akdeniz yolunu kullanan bütün illeri kapsayacağını söyledi.

“Karadeniz Akdeniz yolundan sonra Ordu ve Sivas’ta göç duracak”

Başkan Şahin daha sonra; “Türkiye’de en fazla göç veren iki il Ordu ve Sivas’tır, Karadeniz, Akdeniz yolunun bitmesinden sonra da bu iller artık göç vermeyecek, üzerine göç alan bir il olacaktır. Karadeniz, Akdeniz yolu projesi direkt olarak 5 ili ilgilendiriyor gibi görünse de aslında 50 ili ilgilendiriyor. Ayrıca bu yol Suriye ve Irak bölgesini dahi ilgilendiriyor. Bu yol ayrıca diğer ürünlere de alternatif olacaktır. Ordu Türkiye’de fındıkla, 3 milyon dolarlık bir ihracat rakamına sahip, en fazla ihracat getirisi olan il konumundayız. 3 milyon dolar bir getirisi olan ürünümüz var ancak bir limanımız yok. Limanımız olmadığı için de ihracatçılar Ordu’ya gelmiyor, o yüzden Ordu’nun 200 milyon dolar bir ihracatı olduğu görülüyor. Bu yolumuz bittiği an ve liman da yapıldığı an belki de ihracatımız da artacak. Biz bu yol açıldığında yol hattındaki Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Hatay bölgesine indiğimizde, mutlaka onların da bu yönde istekleri olacaktır. Bu yol bizim için çok önemli, bu yol üzerindeki ticari ilişkileri de böylece geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKonut fiyatları en çok Tekirdağ’da artış gösterdi
    Sonraki yazıTürk oteli Harvard’ta ders oldu
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın