Ziya Yılmaz: Banka gibiysek bize düzenleme lazım

Sektöre giriş-çıkışların kendilerine inanılmaz zarar verdiğini belirten DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Bizim acil düzenlemelere ihtiyacımız var. Teknik yeterliliğimiz yok. Sermaye kriterlerimiz yok. Bankalar gibi birikime talipsek bize bir düzenleme lazım” dedi.

Gayrimenkul Zirvesi’nin öğleden sonra düzenlenen ‘Konutun Dinamikleri’ oturumunda sektörün önde gelen beş firmasının yönetim kurulu başkanları değerlendirmelerde bulundu. “Sektörde balon var mı?”, “İmar yönetmeliği bekleneni verdi mi?” gibi soruların cevap bulduğu oturumda konuşan Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, gayrimenkul sektöründe şeytanı kovmaktan bir türlü başka şeylere zaman ayıramadıklarını belirterek, “Türkiye’de mimar imardır derler. İşin en trajik tarafı mimarı belli kalıplara sokma meselesidir. 2017’de yürürlüğe giren yönetmelik çok tartışıldı. Başarılı olduğu noktalardan biri müktesep hak. Bu meseleyi ileri bir noktaya getirdi. Yüzde 30 meselemiz var hâlâ tartışılacak. Belki bir süre sonra açıkları çıkacak” dedi. Faizlerin aşağı çekilmesi halinde konut satışlarının tavan yapacağını belirten Çelik, “Konut sektörü her ülke için öncelikli sektörlerden biri olmalıdır. Biz Avrupa’da çalışıyoruz. Kamu destek veriyor. Sebebi; eğer konut sektöründe bir problem olursa bu toplumsal barışı temelinden bombalayan bir şeye yol açar” diye konuştu.

Nazmi Durbakayım: 2004’te kim ne yaptıysa satıldı, şimdi o dönem yok
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da, hazırlanan son yönetmeliğin doğru bir şekilde çalışıldığını kaydederek, “Görüşler alındı. Hırsız polisi oynuyoruz. Bürokrat diyorki ben bunu verirsem sen bunu yaparsın. Biz diyoruzki istismar edeni cezalandıralım. Biz bu mantığı bırakmadıktan sonra yönetmeliği tartışmayı bırakmayız” ifadelerini kullandı. Gayrimenkul sektörünün 2004’te bir barajı aştığını ifade eden Durbakayım, şöyle konuştu: “2004’te Emlak Konut’un hasılat paylaşım modeliyle konuta hücum yaşandı. 2004’te kim ne yaptıysa satıldı. Şimdi öyle bir dönem yok. Şimdi doğru bir lokasyonda, doğru bir proje, doğru bir firma ve iyi bir fiyatlamayla ancak satılabilir. Bugün rakamlarda bir gerileme yok. Herkes satacak değil. Belli bir disiplin altında olursa atıl projeler olmamalı. Amerika gibi yerlerde istediğiniz yerde proje yapamıyorsunuz. Siz bir yere proje yapacağınız vakit size ‘paranız var mı’ diye sormuyorlar. Bu proje ne kadar dolulukla yaşayacak? Ben buraya yol, telefon getiriyorum. Bunlar yaşasın diyor. Bodrum’u ne hale getirdik. Her taraf taş toprak… ‘İstanbul doydu mu?’ dediğimiz vakit hayır İstanbul doymadı. İstanbul’un belli bir kısmı var hâlâ daha bakir. ama belli bir kısmı ise lüzumundan fazla yapıldı. 80 milyonun konuta kavuşabileceği rakkamı tespit edip o rakkamlarda mal üretebilecek düzeye gelmemiz gerekiyor.”

Ziya Yılmaz: Giriş-çıkışlar bize zarar veriyor
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, yönetmelikler hazırlanırken sektörden de görüşler alındığını, yönetmelik değişince 3 oda yerine artık 2 oda yapabildiklerini söyledi. Yılmaz, bunun üretici ve arsa sahibi için ciddi kayıp oluşturduğunu kaydetti. Üreten satandan ziyade daha çok üretip satmayanların sektör hakkında yorum yaptığına işaret eden Ziya Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Balon var, konut satılmıyor, vs. gibi… Biz DAP Yapı olarak nasıl proje geliştiriyoruz? Örneğin TÜİK verilerini önümüze koyuyoruz. Maltepe, Kadıköy, Üsküdar yılda kaç konut satar? O satışlara bakıyoruz. Sonra ruhsatlara bakıyoruz Ne kadar ruhsat arzı var? Arz talep dengesinde bir uyuşma görüyorsak o bölgeye yoğunlaşıyoruz. Kartal-Maltepe’den çıkıyorum çünkü herkes oraya geldi. İşi bilenle bilmeyenin aynı düzlemde hareket ettiği bir sıkıntı yaşıyoruz. Kadıköy’ün yıllık satacağı konut adedi bellidir. Ama siz Kadıköy’de yılda 7 bin sıfır konut satılırken, siz 3-4 yıl içerisinde 40 bin konut üretmeye kalkarsanız bölgesel arz fazlalığı olur. Bu sektörde sıkıntı olduğu anlamına gelmez. Bizim acil düzenlemelere ihtiyacımız var. Teknik yeterliliğimiz yok. Sermaye kriterlerimiz yok. Bankalar gibi birikime talipsek bize bir düzenleme lazım. DAP Yapı’nın yılda 2 bin konut üretmesi gerekiyorsa 2 bin 1 konut üretmesin. Hayatında hiç proje yapmamış bin konuta kalkıyor. Bin konut deyince benim bacaklarım titriyor. Bunlar gerçekçi şeyler değil. Bizim belirli kriterlere ihtiyacımız var. Oyuncularda problem var. Bu sektöre giriş-çıkışlar bize inanılmaz zarar veriyor. Ve üretici olarak bizim motivasyonumuzu bozuyor. Problem yaşıyoruz. ”

Özcan Tahincioğlu: Banka gibi tasarrufa talibiz
Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, yeni yönetmelik sonrası yaşadıkları sorunları dile getirdi. “Bazı belediyelerin farklı yorumlamasıyla müşterilerimizin mağdur edilmesi söz konusu oluyor” diyen Tahincioğlu, şöyle devam etti: “Belediyeler ruhsatları faklı farklı yorumluyor. Bu çok ciddi mağduriyetler yaratabiliyor. Bize bir istikrar lazım. Eşitlik ilkesiyle herkese aynı muamele yapmak lazım.” Geçen yıl 1 milyon 410 bin adet konut satışı olduğunu belirten Tahincioğlu, “Türkiye’deki yapıların yüzde 70’i konut. Bizler de banka gibi bireylerin tasarrufuna talibiz. Onların mevduatları karşılığında tapu veriyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Erden Timur: Her yıl 800 bin konut lazım
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ise, yönetmelikle ilgili siyasetin inisiyatif alması gerektiğini söyledi. Timur, bugün sektörün kentsel dönüşüm, satış gibi günlük şeyleri konuştuğunu belirterek, 60 yıl sonra nasıl bir şehir ortaya çıkacak bunun düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Erden Timur, Türkiye’de her yıl 700-800 bin konut ihtiyacı olduğunun da altını çizdi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıOndörtüç Pendik’te fiyatlar 251 bin TL’den başlıyor
    Sonraki yazıGYODER Konutun Dinamikleri Oturumu

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın