Bitez Koyu’nun doğal sit koruma statüsü düşürüldü!

Bodrum’da Bitez Koyu’nun tüm kıyı şeridi ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ ilan edildi. Bir kısmı 1. Derece Doğal Sit Alanı olan ve eşsiz Akvaryum Koyu’na komşu alanlar böylece imara açılabilecek, madencilik ve turizm tesisi, yat limanları yapılabilecek.

Bodrum’un Bitez mahallesinde, bir kısmı 1. Derece Doğal Sit Alanı olan 50 dönümlük bölümü ise eşsiz Akvaryum Koyu’na komşu arazilerin koruma statüsü düşürüldü. Düzenlemeyle, bu alanlarda yerleşim yeri, turizm tesisi hatta madencilik faaliyeti dahi yapılabilecek.

Alınan karara göre, koyun tüm kıyı şeridi “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı (SKKKA)” ilan edildi. Ayrıca koyun doğu tarafında, yat limanının sırtında bulunan 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescilli, denize sıfır yaklaşık 20 dönümlük arazinin statüsü de SKKKA olarak belirlendi.

Sözcü‘nün aktardığına göre aynı kararla, yarımadanın diğer kıyısında bulunan Akvaryum koyuna komşu Asırlık mevkiindeki denize sıfır 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescilli yaklaşık 50 dönüm arazinin statüsü de SKKKA’ya düşürüldü.

‘Kontrollü kullanım’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kararında şu ifadelere yer verildi:

“Muğla ili, bodrum ilçesinde yer alan, Eskiçeşme-Bitez Mahalleleri ve Çevresi (5.Etap) Doğal Sit Alanı, aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 8 Eylül 2022 tarih E. 4517852 Olur’u ile ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiştir. Alana ait koordinat ve parsel bilgileri www.says.csb.gov.tr adresinde mevcuttur.”

‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’nda neler yapılabilir?
Bakanlığın 7 Aralık 2019 tarihli İlke Kararları’nda “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı”nda yapılabilecekler şöyle sıralanıyor:

Yerleşim yeri planlanabilir: Düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlardır. Düşük yoğunluklu yerleşim yerleri olarak planlanabilir. Sit kararı öncesi alınan ruhsatlı yapılar mevcudiyetini korur.
Yoğunluk imar planıyla belirlenebilir: Kentsel yerleşik alanlarda ve kentsel dönüşüm alanlarında yoğunluk, yapılacak koruma amaçlı imar planlarında belirlenebilir.
Mevcut sanayi tesisleri kalabilir: Bu alanlarda sanayi tesislerine izin verilmez, ancak mevcut ruhsatlı sanayi tesisleri, gerekli çevresel tedbiri almak koşulu ile kullanılabilir.
Madencilik faaliyeti yapılabilir: İlgili mevzuata uygunluğun sağlanması şartlarıyla madencilik faaliyetleri yapılabilir.
Kum, çakıl, maden alınabilir: Doğal peyzaj ve siluet dikkate alınarak kum, çakıl, taş, maden vb. malzeme alınabilir, bu amaçla ocak açılabilir.
Turizm tesisi, yat limanı yapılabilir: Koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile turizm tesisleri, yat limanı, tekne imal ve çekek yeri ve 1. sınıf hariç düzenli depolama tesisi yapılabilir.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKemer Country’nin golf sahalarını konut imarına açan parselasyon planı hatalı çıktı
    Sonraki yazıTürkiye’deki lüks konut piyasasına Rus dopingi!