Ev ilanlarında ‘Sahte’ temizlik! Bir ayda yüzde 10’u silindi

Konut ilanlarına ilişkin kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesini engelleyen düzenlemeler 1 Kasım’da yürürlüğe girmişti. Bu tarihten itibaren ilan portallarında mevcut ilanların yüzde 7 ila 10’u silindi. Satılık ev sayısının arttığı bu dönemde ilanların erimesi, düzenlemenin etkisiyle sahte ilanların piyasadan çekildiğine işaret ediyor.

Konut fiyatlarındaki hızlı artış sonrasında ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla piyasadaki denge bozulurken, birçok vatandaş da mağdur oldu. Kaparo dolandırıcılığı, düşük fiyatlı sahte ilanlarla vatandaşı çekip başka ev pazarlama gibi yöntemlerle ev almak isteyenleri mağdur edenleri engellemek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan düzenleme 1 Kasım’da uygulanmaya başlandı. Bu tarihten itibaren ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesi engellendi.

SAHİBİNDEN AZALDI
Yapılan bu düzenleme ve bakanlığın yaptığı denetimlerle verdiği cezalar etkisini göstermeye başladı. Sitelerdeki ilan sayısı günden güne azalıyor. Düzenleme başlamadan önce 25 Ekim tarihinde en çok ilanın yer aldığı portalda 489 bin satılık konut ilanı bulunurken, kasım ayı sonu itibarıyla bu sayı 443 bine indi. Yani bir ayda silinen ev ilanı sayısı 46 bini buldu, ilanlar yüzde 9.4 azaldı. Aynı dönemde sahibinden olan ilan sayısı yüzde 24.6 azalışla 69 binden 52 bine düşerken, emlak ofislerine ait ilan sayısı yüzde 6.8 gerileme ile 407 binden 379 bine inmiş durumda.

YAKLAŞIK 100 BİN ADET
Bu sitelerdeki tüm taşınmaz (satılık, kiralık ev, arsa, işyeri) ilanları dikkate alındığında ise 25 Ekim’de 1 milyon 190 bin ilanın yer aldığı portalda bu rakam 1 milyon 60 bine, 419 bin ilanın bulunduğu bir başka portalda 389 bine, 353 bin ilanın bulunduğu diğer bir portalda ise 328 bine geriledi. 118 bin ilanın yer aldığı bir başka portalda ise rakam 108 bine düştü. Tüm bu sitelerde silinen ilan sayısı portföyün yüzde 7 ile 10’u arasında değişti. Silinen ilan sayısı toplandığında 200 bine ulaşsa da bir evin ilanının farklı sitelerde de yayınlandığı dikkate alındığında tüm taşınmazlara ilişkin silinen ilan sayısının 100 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

 

FARKLI FİYATA DA DÜZENLEME GELİYOR
Ticaret Bakanlığı, yeni bir taslak daha hazırladı. Buna göre, gerçek veya tüzel kişilerin başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik aynı yere ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin verilmeyecek. Böylelikle spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan platformlardaki ilanlarda bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTHE PENINSULA ISTANBUL, AÇILIŞ YILINDA İNGİLİZ TATLER DERGİSİ TRAVEL GUIDE 2024 TARAFINDAN”DÜNYANIN EN İYİ ŞEHİR OTELİ” SEÇİLDİ
    Sonraki yazıMobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü ihracatta istikrarı sürdürdü