Gayrimenkulde ikinci vatan operasyonu

Dün gerçekleşen 4. İnşaat ve Konut Konferansında konuşmacılar, sektöre ilişkin güncel değerlendirmelerini paylaşırken, kimi şirketler de sektöre ışık tutacak fikirlerini anlattılar. Bunların başında ise Ağaoğlu grubunun İkinci Vatan Programı geliyor.

Konuşmasında turizmin gayrimenkulle etkileşim içinde olduğunu, insanların gidip beğendiği ülkelerdeki gayrimenkulleri aldığını aktaran Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Önder Halisdemir, Ağaoğlu olarak Türkiye'de yabancıya konut satışını artırmak için İkinci Vatan Programı' hazırladıklarını açıkladı. 

Önder Halisdemir, "Pek çok ülke 'second home' yani 'ikinci vatan' programı ile ülkesine yatırımcı çekiyor. Ağaoğlu olarak İkinci Vatan Programı ile hem sektörümüze hem devletimize bir değer önermesinde bulunmak istiyoruz. Türkiye'den belirli bir tutar gayrimenkul alan dünya vatandaşlarının hiç uğraşmadan oturma iznine, 5 sene sonrasında ise vatandaşlık hakkına sahip olma imkanı sunan bir program. Bu programın uygulanması ile 1 milyon dünya vatandaşımızı ülkemize almayı hedefleyerek ekonomimize asgari 350 milyar dolarlık bir katkı sağlanması mümkün" dedi.

Güzel şehirler için 50 yıllık şehir planları lazım

Halisdemir Türkiye'nin güzel şehirler yapması için 50 yıllık planlar yapması gerektiğine de dikkat çekerek, "2-3 yıllık plan ufkuyla proje yaptığımızda güzel apartmanlar yapıyoruz, 6-7 yıllık planlarla baktığımızda ise güzel siteler yapıyoruz. Ancak plan ufkumuz 40-50 yıla çıkmadığı için hala güzel kasaba ve şehirlerimiz yok. Plan ufkumuzun genişlemesiyle ancak güzel şehir ve kasabalar yapabiliriz" diye konuştu

Durbakayım’dan Yeni Gelenlere Uyarı

Silverline 4. İnşaat ve Konut Konferansı'nm açılış konuşmasını yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkam Nazmi Durbakayım da Türkiye'deki nüfus artışı, değişen yaşam şekilleri ve yabancı yatırımcı talebi nedeniyle konut sektöründe talebin ve işin bitmeyeceğini dile getirdi. 
Ancak sektöre yeni girenlere uyarıda bulunan Durbakayım, "Sektöre yeni gelen meslektaşlarımıza hoş geldiniz diyoruz ama gelip de gitmek yok" dedi. İnşaatçı firmaların inşa ettikleri konutun teslimden sonra da arkasında durması gerektiğini kaydeden Durbakayım, "Bu yüzden sektöre bir girip, bir çıkmak bu sektöre zarar veriyor" diye konuştu.

Nazmi Durbakayım, şöyle devam etti:

"Son on yılda bankalardan kredi kullanarak yapılan konut alımları 414 milyon liradan 141 milyar liraya yükselerek (340 kat artış), takibe düşen kredi miktarı son on yılın en düşük seviyesine geriledi. Aynı şekilde konut üreticilerinin banka karne notları son 10 yılın en iyi derecesini alarak başarılı bir yükselişte olduğunu gösterdi. İnşaat firmalarının bankalardan kullandığı nakit kredi miktarı 110.6 milyara ulaşırken, bu rakamın sadece 4.2 milyar lirası (yüzde 3.8) sorunlu kredi kaleminde yer almaktadır. Diğer sektörlerde bu oran yüzde 2 ila yüzde 6 arasındadır."

Ceylan inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan da katıldığı konferansta sektörün ekonomik önemine değindi. Konut sektöründeki her yüzde 1'lik büyümenin ortalama 10 ila 13 bin arası istihdam yarattığını kaydeden Ceylan, "Alt sektörlerle birlikte bu sayı 25 bine kadar çıkıyor. İstanbul'da ortalama 4 milyon konut olduğunu ve bu yapıların yüzde 40'ının deprem riski taşıdığını düşünürsek önümüzdeki 10 yıl içinde sektörümüzün önemli oranda büyüyeceğini söyleyebiliriz. Bu da ülke ekonomisine çok ciddi istihdam ve katma değer kazandıracaktır" diye konuştu. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıÖzdere yat limanı sekteye uğradı
    Sonraki yazıErzurum’daki göl için kamulaştırma kararı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın