Güvenli ev seçimi ile deprem riski azaltılabilir

Türkiye üzerinde bulunduğu fay hatları nedeniyle deprem konusunda riskli bölgeler arasında. Bu nedenle ev seçimi oldukça önemli. Ev seçerken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabı bu haberimizde…

İnsan can ve mal güvenliğini en çok tehdit eden doğal afetlerin başında deprem geliyor. Meydana gelmesi halinde binlerce insanı evsiz bırakma ve milyonlarca insanın hayatlarını da bir şekilde olumsuz etkileme potansiyeline sahip. Dünya’da bu kuşakların çoğu dolaylı olarak tsunami ve volkanik püskürmeleri de beraberinde getirebilecek tehlikeli lokasyonlarda bulunuyor.  Ülkemiz, tsunami ve volkanik faaliyetler gibi depremin dolaylı etkilerinin tehdidi altında olmasa bile, direkt etkileri konusunda geçmişte acı deneyimleri çokça yaşamış ve riski taşıması açısından dünyadaki en tehlikeli 10 yerleşim yeri arasında gösterilmektedir. Bu nedenle de yerleşim yeri ve yaşanacak ev seçiminde, binaların depreme dayanıklı olup olmadığının dikkatlice kontrol edilmesi gerekiyor. Genellikle fay hatlarının çatlamasıyla oluşan depremlerin, en çok tehdit oluşturduğu ve geçmişte zarara uğrattığı, dünya’da deprem kuşaklarına yakın, en tehlikeli 10 ülke:

  1. Japonya
  2. Nepal
  3. Hindistan
  4. Ekvador
  5. Filipinler
  6. Pakistan
  7. Şili
  8. Meksika
  9. Türkiye
  10. Endonezya

olarak sıralanabilmektedir.

Türkiye’de deprem

Ülkemiz, deprem riski açısından beş dereceli bir sınıflandırmaya tabi. Maalesef yüksek nüfusa sahip metropol şehirleri, yüksek riskli bölgelerinde konumlanmış durumda. Bu noktada depremin risk oranı 1. Derece’deki en yüksek tehlikeden, 5. Derece’deki en düşük tehlikeye doğru sıralanmakta. Bu sıralamaya göre Türkiye’de deprem riski olan bölgeler:

  • En Yüksek Tehlike (1. Derece):
    İstanbul, İzmir, Bursa, Manisa, Adıyaman, Amasya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bartın, Burdur, Bingöl, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Isparta, Uşak, Tunceli, Tokat, Erzincan, Karabük, Kırşehir, Kocaeli, Kırıkkale, Muğla, Osmaniye, Hatay, Hakkari, Van, Şırnak, Siirt, Düzce, Yalova, Muş, Bitlis, Sakarya
  • Yüksek Tehlike (2. Derece):
    Adana, Antalya, Afyon, Ardahan, Ağrı, Batman, Bitlis, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, Eskişehir, Iğdır, Kars, Kahramanmaraş, Kütahya, Malatya, Samsun, Tekirdağ, Uşak, Zonguldak
  • Orta Tehlike (3. Derece):
    Ankara, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Gaziantep, Giresun, Kastamonu, Kilis, Kayseri, Sivas, Nevşehir, Yozgat, Mardin, Mersin, Şanlıurfa
  • Düşük Tehlike (4. Derece):
    Edirne, Kırklareli, Sinop, Konya, Trabzon, Rize, Artvin, Niğde
  • En Düşük Tehlike (5. Derece):
    Karaman, Aksaray

olarak derecelendirilmiştir.

Depreme Karşı Alınacak Önlemler

Dünya’da deprem konusunun en çok tehdit oluşturduğu ilk 10 ülkeden biri olan Türkiye’de deprem bölgeleri  metropol şehirleri kapsadığı gerçeği, depreme karşı alınacak önlemlerin ehemmiyetini daha da arttırıyor. Bu bağlamda alınacak önlemler:

  • İskan izinleri, gevşek toprağa sahip ya da kaygan ve ovalık mevkiilere verilmemeli.
  • Konutlar Yapı Tekniği ve İnşaat Yönetmeliği’ne uygun olarak yüksek richter ölçekli depremlerin etkilerine karşı dayanıklı olarak yapılmalı.
  • Dere yatağı, vadi içerisi, çok yağış alan yamaç gibi lokasyonlara konut yapılmamalı.
  • Ev içerisinde tehlike oluşturabilecek yüksek ve ağır yapıdaki dolaplar sabitlenmeli.
  • Duvara ve tavana monte edilen dolap, klima, avize gibi eşyalar; uygun donanım ve cihaz yardımıyla ek olarak kanca ve halat ile bir yere asılmalı ya da ek deprem vidalaması yapılmalıdır.
  • Patlayıcı, yanıcı, zehirleyici her türlü tehlikeli madde düşmeyecek ve üzerine bir şey gelmeyecek şekilde, ayırt edici etiketler yardımıyla depolanmalı.
  • Yüksekten kayıp düşme riski taşıyan eşyalar sabitlenmeli ya da zemine yakın yerlerde tutulmalı.
  • Yangın tehlikesi taşıyan ısıtıcılar ve sobalar zemine ya da duvara sağlam bir şekilde sabitlenmeli.
  • Gaz vanası ve elektrik şartelleri otomatik hale getirilmeli.
  • Acil çıkış doğrultusunda yavaşlatabilecek eşya istifinden kaçınılmalı.
  • Yatak yerleşimi, üzerine düşebilecek eşyaların olmadığı bir noktaya yapılmalı.
  • Acil durumda yüksek önceliğe sahip evrak, tıbbi malzeme, ilaç gibi şeyler önceden belirlenerek, acil durum esnasında kolayca alınabilecek bir noktada tutulmalı.

şeklinde sıralanabilir.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıGüvenli bir yaşam için akıllı ev dönemi
    Sonraki yazıİstanbul’da ulaşım ile birlikte değerlenen ilçeler
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın