Hatay’da yüzde 80 eve dönüşüm sinyali

Hatay’da konutlara kentsel dönüşüm sinyali geldi. Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Hatay’da, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Hatay’da düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde kentte yapılması planlanan dönüşümün nasıl olması gerektiği tartışıldı.

Milliyet’ten Tuna Sakallı’nın haberine göre, Türkiye’nin bir çok yerinde yapılan kentsel dönüşümün, rant için yapıldığına dikkat çekilen zirvede, Hatay’ın kimlik sahibi bir kent olduğu, bunun daha da fazla ön plana çıkarılması gerektiği belirtildi.

Hatay’ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yerel yetkililer, yapı stoğunun neredeyse yüzde 80’inin riskli olduğunu açıkladı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Kentsel dönüşümü Hatay’ın her noktasına taşımayı planlıyoruz” dedi.

‘Geniş yol gerekiyor’

Şehrin kimliğine uygun dönüşüm yapılırsa tüm kentin kazanacağına dikkat çeken Başkan Savaş, “Kentsel dönüşüm yapılırken, sosyal alanlar, parklar ve geniş yollar yapılmalı. Bu sayede hem kimlik korunacak, hem de ön plana çıkılacak” diye konuştu. Kentsel dönüşüm ile kente dinamizm geleceğine dikkat çeken Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çiftçi, “Türkiye’de kentsel dönüşüm, kötü yapı stoğunu yıkıp, üstüne iki kat fazla çıkılarak yeni bina yapılması olarak algılanıyor. Depreme dayanaklı bina olsun yeter deniyor. Artık insanlar nefes alabileceği yerler istiyor” dedi.

Şehircilik ilkeleri

İskenderun Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Kentsel dönüşümü yaparken çağdaş şehircilik ilkelerine uyulmalı. Sosyal ve kültürel dönüşüm de sağlanmalı. Tarihi binaların yanındaki yeni yapılar başka yerlere taşınarak, tarihi yerler daha fazla ön plana çıkacaktır” diye konuştu.

Yaşanabilir bir kent

Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tahsin Kabaali de şunları söyledi: “İnşaat sektörü Türkiye ekonomisine yön veren sektörlerden biri. Kentsel dönüşümü yaparken inşaatın ekonomi boyutuna insan boyutu da eklenmelidir. Dönüşüm varsa, kent kavramı insan, kamu yönetim süreçleri, hukuk ve planlamalar vardır. Biz sadece inşaat boyutunu değil, kenti kent yapan tüm unsurları içinde barındıran bir düşünce içindeyiz. Yaşanabilir bir Hatay için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.”

‘Kutu gibi ev yaptılar’

Hatay’ın kimliği olan bir şehir olduğuna vurgu yapan Lütfü Savaş, “Marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak olarak algılandı. Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür. Hatay’da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor” dedi. Hatay’ın Suriyeli göçmenlerden çok yorulduğunu kaydeden Savaş, “Ekonomi çok geriledi. Uzun Çarşı’ya Suriye savaşından önce günde 750 bin dolar girerdi, şimdi ancak 50 bin dolar giriyor. Suriyeliler ucuza çalıştığı için bizim insanlarımız iş bulamıyor. Artık bu sorun bitsin” diye konuştu. 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıSemt sahalarına ihale yapıldı
    Sonraki yazıÇengelköy’de özlenen hayat Nazenin Konakları’nda yaşanacak
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.