İmar barışı ile birlikte arsa değerlerinde artış

İmar barışı başvuruları ile ilgili olarak 2019 tarifesi belli oldu. Yeni dönemde arsa birim değerleri hesaplanırken 2019 değeri esas alınacak.

İmar barışı başvuruları geçtiğimiz aylarda alınan karar ile birlikte 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmıştı. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı , “31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için Yapı kayıt Belgesi başvuru süresi 15 Haziran 2019 tarihine kadar, yapı kayıt bedeli ödeme süresi ise 30 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmıştı. Uzatma sonrası teknik güncellemeler nedeni ile başvurular 01 Ocak’tan itibaren alınmıyordu. Çalışmaların tamamlanması sonrası, Yapı Kayıt Belgesi başvuruları tekrar başladı. Buna göre yapılacak başvurularda arsa ve arazi birim değerlerinin 2019 değeri esas alınacak’’ açıklamasını yaptı.

İmar barışı uygulaması ile birlikte arsa – arazi değerleri yüzde 11,865 arttı

İmar barışı uygulaması  ile yapı sınıfı bedellerin değişmediğini lakin cadde ve sokak rayiç değerlerinin yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde arttığını belirten Özelmacıklı, “Arsa ve arazilerinin 2019 yılı vergi değerleri, 2018 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%23,73/2) yüzde 11,865 oranında artırılması suretiyle bulunan değer oldu. Buna göre 2018 yılında rayiç değeri 3 bin TL olan arsa için 2019 yılında bu değer, 3559,5-TL olarak esas alınacak. Yeni yıla ait ait arsa birim değerleri, ilgili belediye müracaat ile ya da belediyenin internet siteleri üzerinden arsa rayiç sorgulamaları ile öğrenilebilir” dedi.

‘’İmar barışı taksit ödemeleri oldukça önemli’’

İmar barışı taksit ödemelerinin oldukça önemli olduğunu dile getiren Özelmacıklı, ‘’İmar barışında Yapı Kayıt Belgesi bedeline her malik kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda. Çünkü iskansız yapılarda Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiyor. Lakin sahada görüyoruz ki binadaki maliklerden bazıları ödeme yapmayınca işlemler yapılamıyor ve tıkanıyor. Her ne kadar ödemeyen maliklerden talep etme hakkı olsa da kimse başkası adına bu bedeli ödemek istemiyor. O zaman çözüm bunu taksitlendirmek ve ödenmesini kolaylaştırmak olmalı” şeklinde konuştu.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİBB Haliç-Kemerburgaz tren hattı projesi planlarını iptal etti
    Sonraki yazıKabataş-Mahmutbey metrosu hattında ilk araç yerleştirildi
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.