İnşaatta yeni rota Güney Amerika

Rusya ile yaşanan siyasi kriz ve Ortadoğu’daki savaş ortamı nedeniyle yurtdışı pazarlarda daralma yaşayan Türk müteahhitler, Uludağ Ekonomi Zirvesi yeni pazarlara açılma mesajı verdi. Zirve kapsamında düzenlenen ‘Global Marka Yolcuğu’ oturumunun açılışı konuşmasını yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni pazarlara açılma konusunda kendilerine yol gösterdiğini belirtti. Star’dan Kaan Zenginli’nin haberine göre, ağırlıklı olarak yurt dışında çalıştıklarını belirten Yenigün, şöyle konuştu:

GÖZÜ KARAYIZ

“1972 yılında Libya’ya açılarak başlamışız. Şimdiye kadar 107 ülkede 900 bin civarında proje, 325 milyon dolar civarında ciro yapmışız. Artık tüm dünya ülkeleri bizi davet ediyor. Türk inşaat sektörü artık dünyada aranır hale geldi. Sektörümüz iki sene öncesine kadar dünyada toplam 25-30 milyar dolar civarında sözleşme yapar hale gelmişti. Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik ve bu kapsamda Güney Amerika ile Batı Afrika gezilerimiz oldu.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuda kendilerine öncülük ettiğini söyleyen Yenigün “Eskiden büyükelçiler bizimle aynı karede olmaktan çekinirken şimdi  büyükelçilerimiz birer iş geliştirmecimiz olarak çalışıyor. Ticaret müşavirlerimiz, Başbakanımız, özellikle Cumhurbaşkanımız, bu konuda öncü. Bize çok güzel kapılar açıyorlar. Dinamizmimiz çok iyi, gözü kara insanlarız. Her sektörde bunu görebiliyorsunuz ama kendi başınıza gitmek başka, devlet kartvizitini alarak gitmek başka” dedi.

Kendi işini yapan küresel olur

TAV Holding CEO’su Sani Şener de zirvede konuştu. Şener, “Küresel marka olabilmek için evinizde çok iyi olmanız lazım. Kendi ülkenizde çok iyi değilseniz diğer pazarlar sizi kabul etmiyor. İkincisi, dünyadaki küresel markalara baktığınızda, Coca Cola, GE, Toyota, Microsoft, Apple… Herkes kendi işini yapıyor. Ana işinizin dışında başka işlerle de iştigal ederseniz, büyük olabilirsiniz, çok güçlü olabilirsiniz ama küresel bir marka olma yolunda zorlanırsınız” dedi. TAV’ı kurarken sadece havalimanları işi yapma kararı aldıklarını belirten Şener “Biz de bu mantalite ile devam ettik” dedi.

İran, Türk yatırımcıyı bekliyor

Türk-İran İş Konseyi Başkanı Reza Kami ise “İran piyasasını ele geçirmek için rekabet arttı ve ülkeler bu anlamda İran piyasasına girmek için birbiriyle yarışır hale geldi. Türkiye özellikle de ambargo yıllarında her zaman İran’ın yanında oldu. O nedenle bütün bu ülkelerin başında ve en tepesinde yer alabilir” dedi. İran’da yüzde 8’lik kalkınma öngörüldüğüne dikkati çeken Kami “İran, önümüzdeki yıllarda kendini yeni gelişmiş sanayi ülkeleri arasında görmek istiyor. Bu nedenle ciddi anlamda yatırımlar yapmak istiyor ve yabancı yatırımcı bekliyor” dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİzmir’de 7 ilçenin yeni yol haritası
    Sonraki yazıEv almanın kuralı değişiyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın