İzmir’de 7 ilçenin yeni yol haritası

İzmir’de Yarımada Stratejik Planı kapsamında 7 ilçenin yol haritası ortaya çıktı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen ve Kemalpaşa’nın yer aldığı Gediz-Bakırçay Havzaları için hazırlanan sürdürülebilir kalkınma stratejisi tanıtıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Koray Velibeyoğlu, yapılan araştırmalarda su kaynaklarının, meraların ve doğal imkanların en verimli şekilde kullanmayı hedeflediklerini söylerken bölgenin turizm çalışmalarına hız verileceğini ifade etti.  Hazırlanan projelerde ortak akıl ile çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Velibeyoğlu, “Burada yapılanlar, anlatılanlar, hepimizin ortak görüşüdür” dedi.

AYAĞI YERE BASAN PROJE   

Sunumun ardından kürsüye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çıktı. Kırsal kalkınma modeliyle ilgili çalışmalardan söz eden Kocaoğlu, “Projelerimizi bir demet haline getirip, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gediz ve Bakırçay’ın kalkınma yol haritasını belirledik. Bölge insanı ile beraber çalışılarak değerlendirilen, katılımcı demokrasiyle somut, ayağı yere basan, ihtiyaçları gidermeye yönelik bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışma, üreten insanımızla beraber yürüttüğümüz çalışmamızdır. Biz bu bölgede hızlı bir şekilde çalışmalarımızı Yarımada’da olduğu gibi sürdürüleceğiz” diye konuştu. 

KÜÇÜK MENDERES’İ DAHA İYİ BİLİYORUZ

Tahtalı Havzası ve Küçük Menderes’i en sona bırakmalarının nedeninin bölgedeki birlik ve kooperatiflerle ortak çalışmanın nedeni olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Orada zaten Büyükşehir var. Yarımada’dan ve Bakırçay’dan bölgeyi daha iyi biliyoruz. 2007'den beri Küçük Menderes’te Büyükşehir var. Ama burada da bu sene sonuna kadar çalışmaları bitireceğiz” dedi.

PAZARLAMA OLMADAN ÜRETİM BİR İŞE YARAMAZ

Kocaoğlu, “Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i kalkındırma yolunda kanaat önderlerinin kentin dinamikleriyle birlikte hareket ederek kentte birlik beraberlik ruhu yaratarak kenti kalkındırmak için 2005'te koyduğu hedefin kırsaldaki uzantılarını görüyorsunuz. Aynı çalışmalar bütün sektörlerde devam ediyor.  Gediz ve Bakırçay bağlamında İzmir’in kırsalını masaya yatırıyoruz. Benim üzerinde durmak istediğim konu; ne üretirsek üretelim, nasıl üretirsek üretelim iş pazarlamaya geliyor. Mutlaka iyi tarım yapmamız lazım. İyi tarım yapmadan tarım hedefine ulaşmak imkansız. Pazarlama ağlarıyla görüşüyoruz. Bir sene bakıyorsunuz soğan çok pahalı. Bir sene bakıyorsunuz soğan çürüyor.  Bir sene para eden ürün öbür sene etmiyor. Plansızlık var. Bunları aşmamız lazım” şeklinde konuştu.

KOOPERATİFLEŞME ÇAĞRISI

Kırsalda kalkınma için bölgedeki üreticilere kooperatifleşme mesajı veren Aziz Kocaoğlu, “Miras hukukundan dolayı araziler bölünüyor. Arazileri birleştirmek mümkün değil… Sanayicilerden ticaret erbaplarından sera ve hayvancılık konusunda girişimler oldu. Ama bunlar Türkiye üretiminde yüzde 1 bile olmuş değil. O zaman bizim küçük üreticiyi, aile ziraatını desteklememiz gerekiyor. 8-10 oymaklı köyde Türkiye’de söz sahibi barbunya yetişiyor. Herkes topluyor pazara getiriyor. Toptancı alıp götürüyor.  Hacim yakalanamadığı için, üreticiler kendi başına hareket ettiği için tüketicinin ve üreticinin korunması mümkün durmuyor. Bizim burada bir şey yapmamız lazım. Ürettiğimizi pazarlayamadıktan sonra bitti. O zaman birleşmemiz gerekiyor. Örgütlenmemiz gerekiyor. Bunun adına kooperatif derseniz. Adı rahatsız ediyorsa birlik dersiniz. Ama birlik olmamız lazım. Hem üretimde hem satışta birlik olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PROJEDE NELER VAR ?

Kocaoğlu’nun projesinde 6 stratejik ana tema, 12 stratejik gelişme ekseni ve 39 alt eksen altında toplam 215 varlık-odaklı kalkınma fikri yer alıyor.  Gıda ormancılığı, hayvancılık, paylaşan tarım havzası, destekleyici tarım havzası, tematik kamp-park alanları, sanat ve tasarım, endüstri mirası turizmi, jeoturizm, mesleki eğiti ve ekolojik bölgeler öncelikli 10 tema olarak belirlendi.

MADDE MADDE KALKINMA ROTASI

– Bölgede hayvancılık ve bağlı sanayinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak.

– Bakırçay Havzasında gıda ormancılığını geliştirilecek, fıstık çamı desteklenecek.
– Gediz Nehri etrafında bitkisel ürünler canlandırılacak, bal ve ürünleri üretimi teşvik edilecek.

– Yerel ürün çeşitleri teşvik edilecek ve markalaştırılması desteklenecek.

– Menemen Çömlek Köyü Seramik Projesi gibi Yöresel Ürün Atölyeleri Dikili Atatürk Botanik Bahçesi yenilenecek.

– Bergama Kozak Yaylası Kırsal Turizmi geliştirilecek.

– Çok-işlevli aile tarımı model işletmeleri kurulması için tarımsal kalkınma kooperatifleri ile işbirliğine gidilecek.

– Kooperatiflere ait satış yerleri oluşturulacak. Tarımsal eğitim ve pazarlamada genç ve kadın çiftçilere öncelik verilecek.

– Yenilenebilir enerji destekli soğuk hava depoları  ve yeni tarımsal kurutma tesisleri yapılacak.

– Öncelikli olarak Bergama ve Yeni Foça’da kentsel dokular restore edilerek havza yerleşimlerinde çekim merkezleri yaratılacak

– Özellikli doğal ve kültürel alanlar için kentsel ve kırsal tasarım rehberlerinin hazırlanacak.

– Bölgedeki doğal varlıkların bütünlüklü olarak korunup deneyimlendiği tematik parklar oluşturulacak

– Gediz Deltası için Ekolojik Tasarım Stratejisi hazırlanacak.

– Eurovelo rotası (Dikili, Bergama, Sasalı, Seferihisar, Menderes, Selçuk) ve Tarih Turizm Aksı (Bergama to Selçuk, UNESCO, Foça başvuru) yapılacak.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTOKİ’den 21 bin konut ihalesi
    Sonraki yazıİnşaatta yeni rota Güney Amerika
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın