“Islak imzada kumpas” davası başladı

İslak imza kumpası… Ergenekon davasında delil kabul edilen, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinde ıslak imzası bulunduğu öne sürülerek, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’e “kumpas” kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmada, haklarında dava açılan 15’i tutuklu 18 kişinin yargılanmasına başlandı.

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çicek’e, Ergenekon davasında delil kabul edilen, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinde ıslak imzası bulunduğu iddia edilerek kumpas kurulduğuna ilişkin dava Çağlayan Adliyesi’nde başladı. İstanbul 24. Ağır Ceza mahkemesi’de görülen olan davada, eski Adli Tıp Kurumu Başkanı Cengiz Haluk İnce, Salih Sala, Ali Arabacı, Nazmiye Aktaş, Kemal Çakır, Özlem Karslı, Lokman Başer, Gürol Berber, Mehmet Akın, Eyüp Kandemir, İsmail Çakır, Ahmet Bülent Özata, İbrahim Savaş Uğurlu, Ahmet Mesut Dudu ve Hakan Kaymak tutuklu sanık, dönemin Jandarma Kriminal Daire Başkanı emekli albay Burhanettin Cihangiroğlu, Hüseyin Bülent Üner ve Kemal Pelit ise tutuksuz sanık olarak yer aldı.

ÇİÇEK’İN AVUKATLIĞINI KIZI ÜSTLENDİ

Şikayetçiler Dursun Çiçek ve Serdar Öztürk davada hazır bulunurken, Çiçek’in avukatlığını ise kızı İrem Çiçek üstlendi. Davada sanıklar, ”gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma” ve ”FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından, ayrı ayrı 8,5 yıldan 18’er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

DURSUN ÇİÇEK KİMDİR?

Ortaöğrenimini Sivas’taki Yıldızeli Pamukpınar Öğretmen Okulu’nda gördü. 1976’da Harp Okulu’na girdi ve buradan devre üçüncüsü olarak mezun oldu. 1980-1984 yılları arasında Foça’da Amfibi Tugayda Takım Komutanı, 1984-1988 yılları arasında Tuzla’da Deniz Harp Okulu Bölük Komutanı olarak görev yaptı.

1988’de Harp Akademisi’ne girdi. 1990 yılından itibaren 4 yıl boyunca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığı’nda Tatbikat Proje Subayı olarak çalıştı. 1994 yılından sonra Özel Amfibi Tabur Komutanlığı’nda Harekat Eğitim Şube Müdürü olarak çalıştı. 1997-1998 yılları arasında Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Çok Uluslu Yardım Kuvveti Plan Prensipler Şube Müdürü ve Basın ve Halkla İlişkiler Subayı olarak görev yaptı.

1999’a kadar Genelkurmay Harekat Başkanlığı Bilgi Destek Grubu Harekat Kısım Amiri olarak görev yaptı. 1999-2001 döneminde Amfibi Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanlığı yaptı. 2001’den itibaren 3 yıl İskenderun’da Deniz Er Eğitim Alay Komutanlığında çalışan Çiçek, 2004 yılından bu yana Genelkurmay Bilgi Destek Daire başkanlığı görevini yapmaktadır.

2005 yılında “Örgütlerde motivasyon ve iş yaşam kalitesi üzerine bir araştırma” konulu teziyle Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır.

GENELKURMAY KARARGAHINDAKİ GÖREVİ

Çiçek, 2004 yılında Genelkurmay Bilgi Destek Dairesine atatndı ve Genelkurmay Karargâhında çalışmaya başladı.
2008 Nisan ayında Taraf gazetesinde yayınlanan Mart 2006 tarihli sivil toplum kuruluşları andıcının Albay Çiçek’e ait olduğu iddia edilmişti. 73 sayfalık andıçta pek çok sivil toplum kuruluşuna ilişkin suçlamalar yer alıyordu.

İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI

Ergenekon zanlısı Mustafa Levent Göktaş’ın yine aynı soruşturma kapsamında tutuklanan avukatı Serdar Öztürk’ün ofisinde ele geçirilen ve 12 Haziran 2009’da Taraf gazetesinde manşetten verilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı belge ile Çiçek yeniden gündeme geldi. Dursun Çiçek’in imzaladığı ileri sürülen belge Adalet ve Kalkınma Partisi ile Gülen hareketine yönelik “komplo ve yıpratma planları” içermekteydi.Haberden birkaç gün sonra Genelkurmay yaptığı basın açıklamasında “konunun ciddi görülmesi üzerine, aynı gün derhal Genelkurmay Askeri Savcılığına konunun bütün boyutlarıyla soruşturulması emri verildiğini ve belgenin Genelkurmay Başkanlığı’nın herhangi bir biriminde hazırlandığına ilişkin bir kanaate ulaşamadığını” duyurdu.

2009 Ekim ayında Genelkurmay Karargahı’nda çalıştığı belirtilen bir subay tarafından eylem planının ıslak imzalı orijinali olduğu söylenen belge bir ihbar mektubuyla beraber soruşturmayı yürüten savcılara gönderildi. Söz konusu belge Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi Adli Belge İnceleme Şubesi’nde görevli biri profesör ve ikisi uzman doktor olan üzere üç adli tıp uzmanı tarafından incelendi. Adli Tıp raporunda “belgelerdeki söz konusu imzanın Dursun Çiçek’in el ürünü olduğunun kabulü gerektiği” ifadesine yer verildi. Bunun ardından Albay Dursun Çiçek, Ergenekon savcıları tarafından 5 saat kadar sorgulandıktan sonra mahkemeye sevkedilmiş ve 11 Kasım 2009 tarihinde ikinci kez tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.Çiçek, avukatları tarafından tutuklama kararına yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine ikinci kez tutuklandıktan 44 saat sonra tekrar tahliye edildi.

Çiçek, hakkında düzenlenen “Ergenekon iddianamesi” İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 29 Nisan 2010 günü kabul edildi. İddianamede “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” ile suçlanan albay Çiçek için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.[25] Aynı gün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan Çiçek, ertesi gün İstanbul Adliyesine gelerek teslim oldu ve üçüncü kez tutuklandı.

BALYOZ DAVASI

21 Eylül 2012’de sona eren Balyoz davasında 16 yıl hapis cezası aldı.

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıSabancı Holding’te CEO değişimi
    Sonraki yazıUnutulan eşyalar için son 3 gün
    Tuğçe Ağırlar
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1989 Sakarya doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2011 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın