İstanbul’a metro vergisi konmalı!

   

İstanbul’un özellikle mütekabiliyet esasının kaldırılmasından sonra yabancı gayrimenkul yatırımcıları için de büyük bir cazibe merkezi olduğunun altını çizen Albayrak, “İstanbul’un özellikle yabancıların gözündeki bu cazibesinin yatırıma dönüşebilmesi de devletin elinde. İstanbul’un şu an en büyük sorunu trafik. Kimse gideceği yere 1 saatte ulaşmayı, ufak bir araç arızası yahut kazada 4 saat yollarda kalmayı istemez” dedi.

“Hatta yakınlığına göre vergi alınsın”

Bu sorunun çözümünün en kesin yolunun da raylı sistemler, yani metro olduğunu kaydeden Eyyup Albayrak’ın ilginç önerisi tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Zira Albayrak, metro hatlarının geçeceği semtlerden, tıpkı asfaltlanan yollardan faydalanan vatandaşların ödediği vergi gibi bir vergi toplanmasını öneriyor. “Metro hattının geçtiği semtlerden, derecesine göre, metro hattına yakınlığına göre, adına ‘metro vergisi’ diyebileceğimiz bir vergi alınabilir. Çünkü metro çok masraflı bir yatırım. Malum, belediyelerin bütçesi yetmedi, birçok metro hattı Ulaştırma Bakanlığı’na devredildi. İstanbul’un altını metro ağıyla kaplamadıkça trafik sorununu çözemez, 50 yıl sonra bile bu konuyu tartışıyor oluruz” diye konuştu.

“Halkoylaması yapalım”

Metro hattı ihtiyacı olan semtlerde bir kamuoyu yoklaması yapılarak hangi semte ilk önce metro yapılacağı da belirlenebileceğini ifade eden Albayrak, “Sektörümüz için de bu konu hayati önem taşıyor. Örneğin, Basın Ekspres Yolu’nu ele alalım: Bu bölgede daireler çok iyi prim yapıyor ama işyerleri yapmıyor. Çünkü ulaşım altyapısı yetersiz kalıyor. Siz o hatta metro yapmadıkça oraya yapılan plazaların hiçbir anlamı yok” diye konuştu.

Yabancı yatırımcı beklemede

Eyyup Albayrak, Mütekabiliyet esasının kaldırılmasının sonuçlarının henüz istenen seviyede olmadığını, altı ay kadar önce ilginin çok fazla olduğunu da ifade ediyor. Gerekli yasal düzenlemelerin hazırlanırken bazı boşlukların bırakıldığını, örneğin konut satın alan yabancı ülke vatandaşlarının evlerinde ne kadar oturabilecekleri, oturma iznini nasıl alacakları konularının netlik kazanmadığını, bazı konularda ise bürokratik işlemlerin uzun tutulduğunu söyleyen Albayrak, bu gibi sorunlar nedeniyle, milyonlarca dolarlık yatırım yapmayı planlayan birçok yabancı gayrimenkul yatırımcısının bekleme pozisyonunda olduğunu sözlerine ekliyor. Albayrak ayrıca, bu sıkıntıların aşılması halinde aylık 3 milyar dolarlık bir girdi oluşacağını tahmin ettiğinin de altını çizdi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıFinans Merkezi ihalesi iptal edildi!
    Sonraki yazıDap Yapı’dan 179 bin TL’lik son fırsat!
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın