Sika Yapı Kimyasalları, Deprem Konusunda Bilinçlendirmeye Devam Ediyor

 

PROF. DR. ALPER İLKİ: “DOĞRU TEŞHİS, DOĞRU GÜÇLENDİRME PROJESİ VE DOĞRU UYGULAMA BİR BÜTÜN”

 

Yapı Kimyasalları sektörünün öncü kuruluşu Sika, Türkiye’de yapı stokunun depreme uygun üretimi ve güçlendirilmesi ile ilgili olarak konunun yetkin isimlerinin görüşlerinin yer aldığı videoları sosyal medyada yayınlıyor. Son olarak, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki’nin görüşlerinin yer aldığı video yayınlandı.

Çalışma ile, dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunan ülkemizde, vatandaşların binalarını depreme karşı hazırlarken dikkat etmeleri gereken konularda bilgi verilmesi amaçlanıyor.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, yapılar için tek tip bir güçlendirme sistemi olmadığını belirterek, “Doğru teşhis, doğru güçlendirme projesi ve doğru uygulama olması gerekiyor. Aksi takdirde yapılan güçlendirme hiçbir işe yaramıyor. Her projenin doğru, her uygulama yapanın doğru uygulama yöntemini yaptığına emin olamayız. Bu nedenle denetim mekanizmaları önemli” diye belirtti.

Halk arasında karbon elyaf olarak da bilinen lifli polimer kompozit malzemelerin önemli özellikleri olan ve uygulama kolaylığı sağlayan bir yapısı olduğunu belirten İlki, “Yüksek dayanımlı liflerle polimer matrisin birleşiminden oluşan bu malzemeler hafif, yüksek dayanımlı ve şekillendirilebilirdir. Sonsuz mekanik ve geometrik özelliklerde üretilebiliyor olması da bir avantaj. Dünyada şu an çelik donatı yerine kullanılmaya dahi başlandı. Betonarme yapıların güçlendirilmesinde de çok yaygın olarak, etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yönüyle İstanbul gibi deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerdeki yapıların güçlendirilmesinde de önemli bir yeri vardır” dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıYılın Su Yalıtımı Ürünü Bonus Proof Membran
    Sonraki yazıTOKİ, 1 milyon 340 bin konut yaptı