Sirkeci tramvayı raydan çıktı

sirkeci tramvayı raydan çıktı.

İstanbul’un ilk raylı sistemlerinden biri sorun yaşadı. Sirkeci tarmvayı raydan çıktı. Kabataş-Bağcılar seferini yapan tramvay Sirkeci’de raydan çıktı. Tramvay yol kenarındaki bariyerlere çarptı. Kaza sonrası yolcular, tramvayın içinde bekletildi.

Eminönü-Kabataş arasındaki mesafeyi 5 dakikaya indiren tramvay hattı 2005’te hizmete açıldı. 2,8 kilometre hat uzunluğuna sahip olan tramvayın güzergâhı Eminönü istasyonundan başlayıp Galata Köprüsü’nden geçerek Karaköy Tophane istikametinden Kabataş’a ulaşacak tramvayın açılışını dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Kadir Topbaş yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Topbaş, hattın Beşiktaş’a kadar ulaşacağını ifade etti. Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte tramvay yollarının üzerinin asfaltlanması bir hataydı. Bugün burada yılların ihmalini telafi etmenin adımını atıyoruz. Birkaç yıl içerisinde Taksim-Yenikapı, Beylikdüzü-Bakırköy, Üsküdar-Ümraniye ve Otogar-Bağcılar hatları da hizmete sunulacak.” İETT Genel Müdürü Muammer Kantarcı da İstanbul’da raylı sistemin eksikliğine değinerek, “İstanbul, tramvayı hep özledi. Bu özlemi yavaş yavaş gideriyoruz.” dedi. Kantarcı, Londra’nın ulaşımında yüzde 25, New York’ta yüzde 32, Paris ve Tokyo’da yüzde 49, Moskova’da yüzde 51 raylı ulaşım sistemlerinin kullanıldığını, İstanbul’u da bu oranlara çıkarmak istediklerini açıkladı. Eminönü-Kabataş tramvay hattının otobüs kullanımını yüzde 75 azaltarak güzergah kapasitesini yüzde 12 artıracağını belirten Kantarcı, böylece bölge trafiğinin rahatlayacağını açıkladı.

Eminönü-Kabataş hattının açılmasıyla Galata Köprüsü’nden 40 yıl sonra ilk defa tramvay geçti. Eminönü-Kabataş ana koridorunda büyüyen ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için yapılan tramvay hattında, Kabataş, Fındıklı (Mimar Sinan), Tophane, Karaköy ve Eminönü olmak üzere 5 istasyon yer alıyor. Eminönü-Kabataş tramvay hattı, Eminönü tarafından mevcut Eminönü-Sirkeci tramvay hattına bağlanıyor. Kabataş tarafında ise inşası devam eden Taksim-Kabataş finiküler sistemi ile entegre oluyor. Hattın hizmete alınmasıyla 4. Levent, Taksim, Kabataş, Eminönü, Zeytinburnu, Bakırköy, Bağcılar, Otogar ve Atatürk Hava Limanı arasında yolculuk imkanı sağlanacak. Eminönü-Kabataş hattındaki tramvay seferleri 2,5 dakikada bir yapılacak. Bir yolcunun istasyonda bekleme süresi 20 saniye olacak. Vagonlar 204’ü ayakta, 68’i oturarak toplam 272 yolcu alabilecek. Saatte 10 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Bu hattın 5 milyon 300 bin dolar olan masrafı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın kendi özsermayesinden karşılandı.

İstanbul tramvayı: Taksim – Tünel nostaljik tramvayı, T1 Kabataş – Bağcılar tramvay hattı, T3 Kadıköy – Moda tramvay hattı, T4 Topkapı – Habipler tramvay hattı olmak üzere dört hattan oluşmaktadır. Bunun içerisinde Tünel – Taksim tramvayı, ulaşım amaçlı değil; İstiklal Caddesi içerisinde nostaljik ve estetik görünüm sağlanması için faaliyette tutulmaktadır.

İstanbulda tramvay açılış saati 06:00 metro kapanış saati: 24:00′dır. Gece 12′den sonra herhangi bir raylı sistem faaliyet göstermemektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tramvay açılış saati erkene alınmasını, tramvay kapanış saati geç saate alınması konusunda vatandaşlardan gelen talepleri vardır. Ancak ramazan aylarında, T1 Bağcılar – Kabataş tramvay hattı gece 2′ye kadar yolcu taşımacılığı yapmaktadır.

T1 hattında: Kabataş, Fındıklı, Tophane, Karaköy, Eminönü, Sirkeci, Gülhane, Sultanahmet, Çemberlitaş, Beyazıt, Laleli, Aksaray, Yusufpaşa, Haseki,Fındıkzade, Çapa-Şehremini, Pazartekke, Topkapı, Cevizlibağ-A.Ö.Y, Merkez Efendi, Akşemsettin, Mithatpaşa, Zeytinburnu, Mehmet Akif, Merter Tekstil Sitesi, Güngören, Akıncılar, Soğanlı, Yavuz Selim, Güneştepe, Bağcılar tramvayı istasyonları yer almaktadır.

T3 hattında: İDO- İskele Camii- Çarşı- Altıyol- Bahariye- Kilise- Moda İlkokulu-Moda Caddesi- Mühürdar- Damga Sokak tramvayı istasyonları yer almaktadır.

T4 hattında: Mescid-i Selam, Cebeci, Sultançifliği, Yeni Mahalle, Hacı Şükrü, 50.Yıl/Baştabya, Cumhuriyet Mah, Metris, Karadeniz, Taşköprü, Ali Fuat Başgil, Bosna/Çukurçeşme, Sağmalcılar, Uluyol/Bereç, Rami, Topçular, Demirkapı, Şehitlik, Edirnekapı, Vatan, Fetihkapı, Topkapı tramvayı istasyonları yer almaktadır. Bu hatta yer alan Sağmalcılar tramvay istasyonu ile Sağmalcılar metro istasyonu birbirlerine uzak konumlarda bulunmaktadır. Sağmalcılar semti, Bayrampaşa olarak değiştirilmesine rağmen tramvay hattına bu değişiklik yansıtılmamıştır.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıBozdağ’dan, Almanya Adalet Bakanı’na mektup
    Sonraki yazıAli Fuat Yılmazer’in kızı gözaltına alındı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın