İstanbul’un Finans Merkezi Kimliğine Darbe


Hükümetin 3 milyar TL'lik İstanbul Finans Merkezi projesi için Ataşehir'de 2.7 milyon metrekare inşaat alanı ayırmasına karşın, şehir Küresel Finans Merkezleri Endeksi'nde 12 sıra birden geriledi. Londra merkezli düşünce kuruluşu Z/Yen Group ile Shenzhen merkezli Çin Kalkınma Enstitüsü (CDI) tarafından 20'ncisi hazırlanan endekste 87 finans merkezine puanlar verildi.

Puanlamalar "iş ortamı", "finans sektörü gelişmişliği", "altyapı", "beşeri sermaye" ve "uluslararası itibar" başlıkları altındaki 101 kritere göre yapıldı. Endeksin hazırlanmasında kullanılan veriler, Birleşmiş Milletler ve Dünya Ekonomik Forumu'nun endekslerinden alındı. Ayrıca, finansal hizmetler profesyonelleri arasında yapılan anketten faydalanıldı. 

16 Puan Kaybetti

Sözcü gazetesinin haberine göre endekste geçen mart ayına göre 16 puan kaybeden İstanbul, 620 puanla 57'nci oldu. Böylece sıralamada 12 sıra gerileyen İstanbul, Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde Polonya'nın başkenti Varşova, Estonya'nın başkenti Tallinn ve Letonya başkenti Riga'nın altına düştü.

İstanbul'un bölgesinde geride bıraktığı şehirler olarak Kazakistan'ın eski başkenti Almatı, Çek Cumhuriyeti başkenti Prag, Macaristan başkenti Budapeşte, Lefkoşa'nın Kıbrıs Rum Kesimi tarafındaki bölgesi, Rusya başkenti Moskova, diğer büyük Rus kenti St. Petersburg ve Yunanistan başkenti Atina sıralandı. 

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTorunlar GYO ABD’den ödüllerle döndü
    Sonraki yazıSantorini evleri İstanbul’a taşınıyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın