Sektör yabancıya vatandaşlığı değerlendirdi

Gayrimenkul alana vatandaşlık cari açığı azaltacak

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, konuyla ilgili, "Özellikle batılı ülkelerde uygulanan bu yöntemin Türkiye'de hayata geçirilmesi hiç kuşkusuz 2 milyonun üzerinde istihdam sağlayan gayrimenkul sektörüne son derece pozitif katkı sunacaktır. Nitekim 2016’da yabancılara konut satışındaki azalış söz konusu idi. Yabancıya satılan konutun toplamda yüzde 1-2 seviyesinde seyretmesi bu alanda bir canliliga ihtiyaç hissettiriyordu, hükümetin bu adımı sektöre can suyu olacaktır. Nitekim Avrupa’da 5 yıllık oturma iznini 500 bin Euro’luk gayrimenkul yatırımı ile alabiliyorsunuz. Bizde bu şekilde yabancıya satışı yüzde 8-10’lar seviyesine çıkarıp özellikle cari açığın azalmasına ciddi katkı sunulmasını sağlayabiliriz” dedi.


 
Yabancıların tatil beldelerine ilgisini artıracak

Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, konuyla ilgili, "Biliyorsunuz ekonomik sıkıntıdaki bazı Avrupa ülkeleri iyiye gidiş için gayrimenkul alımına oturum izni ve vatandaşlık gibi uygulamaları devreye almıştı ve bunun meyvesini de yediler, yiyorlar. Yabancı yatırımcı için bu teşviğin Türkiye'de hayata geçirilmesi 100’ün üzerinde alt sektörü besleyen gayrimenkul sektörüne son derece olumlu katkı sunacaktır. Geçen yıl yabancı yatırımcılara gayrimenkul satışında bir azalma gözlemlemiştik. Şu an yabancı yatırımcıların aldığı konut sayısı toplamda çok yer etmediği için bu pek dikkat çekmiyor ancak özellikle Bodrum gibi tatil beldelerine ilgileri ortada. Hükümetin bu adımı yabancı yatırımcının Türkiye’den gayrimenkul edinme trendini daha da yukarılara taşıyacaktır. Hükümetin bu teşviği ile yabancıya gayrimenkul satışı yüzdesi, 1-2’lerden 5-6’lara yükselmesi sürpriz olmaz” dedi.


 
Vatandaşlık hakkı yerinde bir karar

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar: “Türkiye'de en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alana ve bunu üç yıl süreyle satmayacaklara vatandaşlık hakkı yerinde bir karar.  Gayrimenkul sektörüne dolayısıyla Türk ekonomisine büyük değer katacak” ifadelerini kullandı.

Dündar, ekonomik ve siyasi çalkantılar sebebiyle bir süredir durgunluk yaşayan sektörün, yabancıya gayrimenkul satışıyla telafi edilebilir olduğunu aktardı. Dündar sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancıya vatandaşlık hakkını yerinde bir karar olarak görüyoruz. Özellikle konut almak isteyen yabacıların bu kararla birlikte harekete geçeceğini düşünüyoruz. Bu kanundan sonra Ortadoğu’da özellikle; Suriye, Mısır, Filistin, Irak, Ürdün, Kuveyt, Katar ve S. Arabistan’dan çok sayıda yatırımcı Türkiye’ye gelir. 2017 yılında yabancıya satış rakamları memnuniyet verici olacaktır.”


 
Gayrimenkul satışlarını artırır
 

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık: “Resmi Gazete'de yayımlanan habere göre 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alan yabancıya vatandaşlık hakkı getirilmesini yerinde yapılmış bir karar olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'den gayrimenkul satın almak isteyen yabancı yatırımcı için vatandaşlık hakkı elzem niteliği taşıyor.
Özellikle çevre ülkelerdeki ülke insanının yaşadıkları olumsuzluklar dikkate alındığında, Türkiye ile ilgili vatandaşlık talebi önemli bir konu. Dolayısıyla yabancıya verilecek vatandaşlık hakkı, gayrimenkul satışlarını önemli ölçüde artıracağını düşünüyoruz” açıklamalarını yaptı.

Sektöre can suyu katacak

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Resmi Gazete'de yayımlanan bilgiye göre, Türkiye'de en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alana vatandaşlık hakkı getiriliyor. En az üç yıl süreyle satılmama şartı koyarak, ülke ekonomisine katkı sağlayacak bu  kanunu destekliyoruz” dedi.

Uzun zamandır dile getirdikleri bu konunun nihayet karşılık bulmasının zor günlerden geçen ülke ekonomisine can suyu katacağını aktaran Özyurt, “Gayrimenkul sektörü de bir nebze olsun nefes alacaktır. Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcı için vatandaşlık ve oturma izni büyük önem taşıyor. Çünkü mevcut oturma izinleri yabancı yatırımcısının yaşam düzenini olumsuz etkiliyor. Yabancılar ısrarla vatandaşlık hakkı talep ediyor. Çıkan bu kanunla yabancılara konut satışlarımızın artacağını düşünüyorum. Orta Doğu’da mevcut savaş koşullarında yaşamak istemeyen ve kararsızlık yaşayan yabancı yatırımcının gözü aslında Türkiye'de. Ancak vatandaşlık hakkı alamadığı için Türkiye'ye gelmek konusunda çekimser kalıyordu. Vatandaşlık hakkının gelmesiyle pek çok yabancı Türkiye'den ev sahibi olabilmek için harekete geçecektir. Bir süredir istediğimiz bu kararın yasalaşması gayrimenkul üreticileri olarak bizleri heyecanlandırıyor. İnşaat sektörü 2015 yılında yabancıya satıştan 5 milyar dolar gelir elde etti. Şimdi bu kazancın ikiye katlanacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
 
 
 
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıEmlak Konut GYO, 2016’da 7,3 Milyar TL satış gerçekleştirdi
    Sonraki yazıSektör o kararı değerlendirdi!
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın