Arap yatırımcının gözü Büyükçekmece Göl Vadisi’nde


Türkiye'de önemli gayrimenkul yatırımları yapan Suudi Arap yatırımcılarının bölge olarak İstanbul'u tercih etmelerinin başında iklim özelliklerinin yanı sıra doğal ve kültürel zenginliklerin geldiğini ifade eden Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın, Suudi Arap yatırımcılarla yaptıkları görüşmelerde İstanbul'un restoran ve eğlence yerleri, AVM'leri, Boğaz ve diğer coğrafi zenginliklerinin bu tercihi belirleyen nedenler olduğunu kaydediyor.

Yapmış oldukları görüşmelerde Suudi yatırımcıların Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye uçakla ulaşımın üç saat olması ve Türkiye'nin müslüman olmasından dolayı yabancılık çekmemelerini tercihleri belirleyen unsurlar olarak dile getirdiklerini söyleyen Yalçın, aile üyeleriyle seyahat eden Suudilerin otelde kalmak yerine uzun süreli kendi evlerinde konaklamayı tercih ettikleri ve konut satın almaya yöneldiklerini belirtiyor. Yalçın, özellikle lüks villaları tercih eden gelir düzeyi yüksek Suudi Arapların, son yıllarda İstanbul'un en büyük villa kenti olma yolunda ilerleyen Büyükçekmece Göl Vadisi'ne sakinliğinden, şehre yakınlığından ve göl manzarasından dolayı özel bir ilgi göstediklerini ifade ediyor.
 

İstanbul içinde lüks villa şehir

Halihazırda Büyükçekmece Göl Vadisi'nde iki bini aşkın lüks villa bulunduğunu belirten Yalçın, önümüzdeki birkaç sene içinde bu sayının üç dört bine ulaşacağını ve bölgenin İstanbul içinde lüks villa kent görünümüne bürüneceğine söylüyor. Yalçın, Körfez ülkeleri yatırımcıları başta olmak üzere bölgeyi çekici kılan unsurların başında Büyükçekmece göl manzarası, havalimanına 20 dakika mesafede olması, TEM ve E5 bağlantı yolunda olması, TEM gişelerine üç dakika mesafede yer alması, göl vadisinin koruma havzasında bulunmasından dolayı yüksek katlı yapılaşmaya izin verilmemesi, ve yeni yapılacak havalimanına yakınlığının geldiğini belirtiyor.

Yalçın ayrıca, bölgenin Bahçeşehir, Büyükçekmece, Beylikdüzü gibi kent merkezlerine yakınlığı, göl vadisinde özel okulların, üniversitelerin ve büyük süper marketlerin giderek yoğunluk kazanması, bölgede yeni yapılan projelerin uluslararası yatırımcı açısından ilgi görmesinin de yatırımı cazip kılan faktörler olduğunu kaydediyor. Yabancı ve yerli kıyaslaması yapıldığında yabancıların en çok göl manzarasından dolayı bölgeye yerleşmek istediklerini ifade eden Yalçın, yerli sakinlerin ise işyerlerine yakınlığı ve sakinliğinden dolayı bölgeyi tercih ettiklerine vurgu yapıyor. Yalçın, yerli müşterilerin arasında özellikle 0-15 yaş arası çocuklu ailelerin çoğunluğu oluşturduğunu belirtiyor.
 

Bahçeli büyük villalar

Büyükçekmece Göl Vadisi'nin havza konumundan dolayı koruma altında olmasının yerleşimciler açısından büyük avantaj olduğuna değinen Yalçın, 2000-2.500 m² arsaya en fazla bir villa yapılabildiğini ve villa arsasının yüzde 80'inin yeşil alandan oluştuğunu ifade ediyor. Yalçın, villa sahiplerinin bahçelerine 200 ila 500 arası çeşitli bitki ve ağaç dikme imkanına sahip olduklarını, bu sayede bölgede yeşil varlığın da artış kaydettiğini belirtiyor. Bununla birlikte, bölgenin göçmen kuşların uğrak yeri olduğunu söyleyen Yalçın, bölgede dört mevsim boyunca farklı kuş türleri görüldüğünü, çiçek tarlaları ile bezeli çevrenin yıl boyunca türlü renklere bürünerek sakinlerine turkuaz renkli göl manzarasıyla birlikte huzurlu ve dingin bir çevre sunduğunu kaydediyor.

Yalçınlar Group'un hayata geçirdiği GölMahal ve Batı Mahal villa projelerinden GölMahal'in özel tasarımlı, özel donanımlı çevreci bir proje olduğunu ifade eden Yalçın, Batı Mahal projesinin ise kullanışlı ve bölge mimarisiyle yapılmış büyük metrekare alanlı bir proje olduğunu kaydediyor. Yalçın, GölMahal projesinin yüzde 40'ının yabancılar tarafından tercih edildiğini, Batı Mahal projesindeki yabancı yatırımcı oranının ise mevcut durum itibariyle yüzde 10 dolayında olduğunu ifade ediyor.
 

Arap turist potansiyel alıcı

Büyükçekmece Göl Vadisi'nde yer alan markalı konut projelerinin yabancı ilgisini çekmeyi başardığını, ancak önemli olan faktörün devamlılığı sağlamak ve yabancıları küstürmemek olduğunu kaydeden Yalçın, son iki yıldır yapı sektörünü yabancı yatırımcının ayakta tuttuğuna dikkat çekiyor. Bölgede markalı konut projelerinin yüzde 30-35'inin satışının yabancıya yapıldığını belirten Yalçın, yabancıların yalnızca konut almadığını, mobilya ve her türlü ev eşyası alarak diğer sektörlere de katkı sağladığını dile getiriyor.

Söz konusu katkının büyük önem taşıdığına değinen Yalçın, emlak satın alan bir yabancının sağladığı katma değerin konut satışı hariç onlarca turistin harcadığından fazlasını oluşturduğunu belirtiyor. Mütekabiliyet yasasının desteklenmesi gerektiğini ifade eden Yalçın, bu doğrultuda bankaların yabancılara özel finansman modelleri geliştirmelerinin ülke ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayacağına vurgu yapıyor. Son yıllarda Türkiye'ye turist olarak gelen Arapların bazı AVM'lerin neredeyse yüzde 30 oranında müşteri profilini oluşturduklarını söyleyen Yalçın, bu turistlerin azımsanmayacak kesiminin potansiyel gayrimenkul alıcısı olduğunu da sözlerine ekliyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıYeni Bakan’dan ‘Zarrab’ açıklaması
    Sonraki yazıKeten Haliç’te son 10 daire için dolar kuru sabitlendi
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın