İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu yayınlandı

Cushman & Wakefield’ın hazırladığı 5. İstanbul Alışveriş Caddeleri raporu, yaya trafiğinin 3 ana caddede de yükseldiğine işaret ederken, bu trafiğin hafta sonu Bağdat ve hafta içi Nişantaşı caddesinde yoğunlaştığını ortaya koydu.

Cushman & Wakefield, Avrupa yakasında İstiklal Caddesi ve Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi’yi kapsayan Nişantaşı Bölgesi ile Anadolu yakasındaki Bağdat Caddesi olmak üzere İstanbul’un 3 ana caddesini inceleyen İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu yayınlandı. Buna göre 2017 yılında caddeler toplamında 65 olan kentsel yenileme çalışmaları azalarak 2018 senesinde 60’a düştü.  2017 yılında yine caddeler toplamında boş olan 122 mağazanın 58 tanesi 2018 itibariyle kiralandı. 2017 yılında gerçekleşen yeni kiralama işlemlerinin yüzde 32’si giyim ve ayakkabı sektörüne aitken, 2018 yılında bu oran işlemlerin yaklaşık üçte biri olarak gerçekleşti.

İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu verilerine göre hafta sonu yoğunluğu Avrupa yakasından Anadolu yakasına kayıyor

İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu verilerine göre Bağdat Caddesi ve Nişantaşı Bölgesi’nde kentsel yenileme çalışmaları azalırken, bu da caddelerin eski güçlerine ulaşabileceğini gösterdi. Her iki bölgenin ziyaretçilerinin tercih nedeninin sadece alışveriş değil aynı zamanda sosyalleşebilmek olduğu ortaya kondu. 2018 yılında geçen yıla kıyasla yaya trafiği hem hafta içi hem de hafta sonu artış gösterirken, hafta içi Nişantaşı bölgesinde yüzde 27, hafta sonu ise Bağdat Caddesi’nde yüzde 42’lik bir yaya trafiği artışı söz konusu oldu. Yeme içme sektörüne olan ilginin artarak devam etmesiyle de tüketicilerin hafta sonu ve iş çıkışları için kullanmaları bu caddelerin eski trendini yakalayıp hatta belki daha da gelişerek büyümesi adına umut vaad ettiği rapordaki rakamlarla desteklendi.

Çalışan kesim, iş çıkışı kahve içmek için Nişantaşı’nı tercih ediyor

İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu bilgileri dahilinde edinilen bilgilere göre İstanbul’un en önemli lüks perakende merkezi olan ve üst segmentte birçok ulusal ve uluslararası markaya ev sahipliği yapan Nişantaşı Bölgesi’nde hem hafta içi hem de hafta sonu yaya trafiği arttı. Hafta sonu yaya trafiği yüzde 2 oranında artarken hafta içi bu artışın yüzde 27’i olduğu gözlemlendi. Özellikle yeni açılan restoranlar ve ikincil caddelerdeki yeni nesil kahveciler iş çıkışı ziyaretçi çekişini önemli ölçüde artırarak, yaya trafiğinin hafta içlerinde yükselmesine neden oldu.

Nişantaşı Bölgesi’nde perakende arz sayısı 2018’de 386 mağazaya ulaşırken, boş mağaza sayısının da düşüşe geçtiği bölgede geçen yıl boş olan 35 mağazanın yüzde 50’si kiralandı. Son 1 sene içerisindeki 50 kiralama işleminin 13’ü Abdi İpekçi’de, 16’sı Rumeli Caddesi’nde, 19’u Teşvikiye ve 2’si de Vali Konağı Caddesi’nde gerçekleşti. İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu bilgilerine göre Rumeli Caddesi ve Teşvikiye’de geçen yıla kıyasla kiralama işlem sayıları her iki cadde için de üç katına çıktı. Geçen yıla kıyasla artan ve kira işlemleri açısından birinci sırada olan giyim/ayakkabı sektörü işlemlerinin yüzde 70’i ise ulusal markalar tarafından yapılırken, lüks ve erişilebilir lüks marka işlemleri ise toplamda 6 işlemle sınırlı kaldı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKonut almanın tam zamanı!
    Sonraki yazıKocaeli Sekapark Kongre Merkezi çalışmaları devam ediyor
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın