“Mevzuattaki tüm eksiklikler giderilmeli”

1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında açıklama yapan Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye İMSAD 35. Genel Kurul’unda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, “2030’a kadar İstanbul’da 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem bekleniyor ve bu gerçekleşmeden önce 7 milyon binanın bir an önce değişmesi gerekiyor” sözlerini hatırlatarak, “1999’da meydana gelen Kocaeli depreminde yaşanan acıları hala unutmadık, unutmak da mümkün değil. Benzer bir depremin İstanbul’da gerçekleşmesi durumunda aynı acıları yaşamak istemiyorsak ivedilikle gerekli önlemleri almalı, güvensiz yapılardan kurtulmalıyız. Deprem ve güvenli yapılar konusunda acil olarak alınması gereken önlemler bugüne kadar bütünsel olarak tamamlanamadı ve işlerlik kazanamadı. Bir an önce harekete geçilmeli ve deprem, toplumun kaderi olmaktan çıkarılmalıdır.” dedi.

“Denetimde yaşanan aksamalar, suiistimallere neden olabiliyor”

Türkiye inşaat sektörünün malzeme kalitesi, mimarlık ve mühendislik açısından güvenli bir yapının üretilmesi için tüm donanıma, bilgi birikimine ve yetkinliğe haiz olduğunu ifade eden Erdoğan, “Güvenli yapıların inşa edilebilmesi için mevzuattaki tüm eksiklerin giderilmesi ve güçlü bir denetim mekanizması oluşturulmalıdır. Özellikle denetimde yaşanan aksamalar ne yazık ki, yapı kalitesinde suiistimallere neden olabiliyor. Biz, Türkiye İMSAD olarak, Piyasa Gözetim ve Denetimi konusuna verdiğimiz önemi sık sık dile getiriyoruz. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen tüm çalışmaları da destekliyoruz. Bakanlığın mevcut kadrolarıyla denetimde istenilen verimin alınmasını bekleyemeyiz. Bu nedenle sivil toplum kuruluşlarının da denetim konusunda aktif rol alacağı bir sistemin geliştirilmesi ülkemizin yararına olacaktır” dedi.

“Ülkemizde hala 7 milyon konut riskli durumda”

Türkiye İMSAD olarak, kentsel dönüşümü desteklediklerini belirten Erdoğan, “Ülkemizde başlatılan kentsel dönüşüm faaliyetlerini bizler de destekliyoruz. Ancak Mevcut kentsel dönüşüm sürecinin ülkemize yarardan çok zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almalıyız. Bir taraftan kentsel dönüşüm süreci devam ederken, diğer taraftan yasal altyapıdaki eksikler de giderilmelidir. Kentsel dönüşümle ilgili bir finansman modeli geliştirilmelidir. Kentsel dönüşüm binaların değil, alanların dönüşümü olmalıdır. Biz binaları dönüştürerek kentsel dönüşümün özünü, ruhunu kaybediyoruz. Alanlara odaklanmamız lazım. Geleceğe dönük yaşam şartlarını karşılayacak konutlar üretmemiz gerekiyor. Yani 20-30 yıl sonra yeniden kentsel dönüşümü konuşmak durumunda kalmamak için en az 100 yıl dayanacak bina yapmalıyız. Ülkemizde hala 7 milyon konut riskli durumda, bunların yıkılıp yeniden yapılması lazım. Bu eylemin maliyeti 155 milyar dolar civarında. Bu rakam defalarca tekrarlanarak ekonominin sırtına bindirilecek bir yük değil. Bu nedenle en iyi şekilde yapılması ülkemiz ekonomisini olumlu etkileyecektir” şeklinde konuştu.
 
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıFransa-Alpler çığ faciasına yenildi! Bir çok kişi kar altında kaldı
    Sonraki yazıColdwell Banker’ın 2017 hedefi…
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın