Sigarayla mücadele için yeni dönem

sağlık bakanı sigarayla mücadele dönemini açıkladı.

AK Parti iktidarı ile başlayan sigarayla mücadele artarak devam ediyor. Kapalı mekanlarda olan yasaklara geçen yenileri eklendi. Ancak yeni düzenlemeler de var. Bunu da Sağlık Bakanı açıkladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ özel bir televizyon kanalına katıldı.

TÜKETİM AZALDI

Sigara ile ilgili düzenlemelere ilişkin konuşan Bakan Akdağ, “Yaptığımız çalışmalar ile 2002’den 2012’ye kadar sigara tüketimini yüzde 31’den yüzde 27’ye düşürdük. Ancak 2012’den sonra tekrar sigara tüketim oranı yükselişe geçti ve şu anda yüzde 317e çıktı, başladığımız yere geri döndük. Özellikel gençlerde sifara tüketim oranı artıyor” dedi.

Akdağ, sigarayı cezbedici hale getiren sigara firmaları ile açıkta sigara satan market ve benzeri iş yerlerine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Açıkta sigara satılmasının önüne geçeceğiz. Sigaraları genellikle marketlerde ya da buna benzer satış yerlerinde son çıkış noktalarına, para ödenen kısımlara koyarak orada cezbediyorlar. Sanki çiklet satar gibi…”

REFERANDUM ERTESİ

Sigarada vergi artışı yapmayı planlamadıklarını belirten Bakan Akdağ, “Zaten yüksek. vergi artışı düşünmüyoruz. Düz paket uygulaması referandum sonrası başlayacak. Kasaların arkasında da sigara satışı yasaklanacak. Sigara kapalı alanda satılacak” ifadelerini kullandı.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, Türkiye’de sigara kullanımı, resim ve yazılardan oluşan birleşik uyarı sisteminin devreye girmesiyle 2010’dan itibaren miktar bazında düşüş gösterse de 2014 ve 2015’te yeniden artış trendine girdi.Türkiye’de 2006 yılında 108 milyar adet sigara için 15,3 milyar lira harcama yapılırken, 2010’da iç piyasada tüketilen toplam 93 milyar adet sigara için 24 milyar lira, 2015’te de tüketilen 103 milyar adet sigara için yaklaşık 40 milyar lira harcandı.Son 10 yılda Türkiye’de tüketilen toplam sigara miktarı 1 trilyon 4 milyar 157 milyon 307 bin 223 adet oldu. İç piyasa satışında 2006’da 1 adet sigara için ortalama 14 kuruş ödenirken, 2015’te bu rakam 38 kuruşa çıktı.

Son 10 yılda sigaraya ödenen para, ülkenin büyük altyapı projelerini çok rahatlıkla finanse edebilecek bir büyüklüğe karşılık geliyor. Bu dönemde sigaraya harcanan yaklaşık 257 milyar lirayla ortalama 56 Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 11 Atatürk Barajı, 46 Marmaray, 10 nükleer santral ve 6 GAP inşa edilebilirdi.Türkiye’de toplam sigara üretim miktarı 2015’te 156 milyar adedi, sigara ihracatı 47,8 milyar adedi geçerken, ihracat bedeli de 464 milyon doları aştı. Son 10 yılda da sigara üretim miktarı 1 trilyon 311 milyar adedi, ihracat miktarı 291 milyar adedi geçerken, ihracat bedeli 3 milyar dolara yaklaştı.Kaynak: Türkiye’de sigara kullanımı korkutucu boyutta

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıBaşbakan Yıldırım’dan geçici orman işçilerine söz!
    Sonraki yazıÇavuşoğlu: PYD Münbiç’ten çekilmezse vururuz
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın