Türkiye daha konforlu yapılara kavuşuyor

ODE Yalıtım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’ni değerlendirdi.

Yalıtım sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden ODE’nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, ‘Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’ ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; atılan adımları son derece olumlu bulduğunu belirterek, su yalıtımı konusundaki bilinci artırmak için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren yönetmelik, binalarda yapı elemanlarının muhtelif yollarla suya veya neme maruz kalması sonucu oluşan korozyon, dayanıklılık ve dayanım kayıpları gibi etkenler ve bu etkenlere bağlı oluşan olumsuz durumlara karşı, tasarım ve yapım bakımından alınacak önlemler ile uyulacak kurallara ilişkin usul ve esasların düzenlenmesini amaçlıyor.

Yalıtımın sadece ısı yalıtımı değil; ısı, ses, su ve yangın yalıtımı olarak entegre bir sistem olduğunu belirten ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, şunları söyledi: “Dolayısıyla yeni yapılan binaların tüm yalıtım uygulamalarını içerecek şekilde yapılması önem taşıyor. Zaten yeni yönetmelik ve standartlar da bunu destekliyor. Isı ve yangın yalıtımı için yönetmelikler yürürlükteydi, bu yıl içinde ses yalıtımı yönetmeliğinin de yayınlanmasının ardından son olarak su yalıtımı yönetmeliğinin de yürürlüğe girmesi ile bu zincir tamamlanmış oldu. Türkiye artık daha ideal, daha konforlu ve daha az enerji tüketen yapılara doğru gidiyor. Dolayısıyla atılan bu adımları son derece olumlu karşılıyoruz. Bununla birlikte, önümüzde halen yapılması gerekenler var. U-Değerleri Düşürülmüş Isı Yalıtım Uygulamaları’na verilecek tüketici teşvikleri ve etkili denetimlerin de yürürlüğe girmesi ile uluslararası çevre duyarlılığı konusunda ülkemizin Avrupa standartlarını yakalaması gerekiyor.”

Su yalıtımının özellikle deprem bölgelerindeki yapılaşmada koruyucu etkisi olduğunu belirten Turan; “Su yalıtımı olmayan binalar 10 yılda taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybediyor. 1999 depreminde de hasar gören binaların yüzde 64’ünde temel sorunun korozyon olduğu tespit edilmişti. Deprem bölgesinde ve mevcut yapılarının yüzde 85’inde su yalıtımı bulunmayan bir ülke olarak su yalıtımı konusunda daha fazla bilinçlenmeye ihtiyacımız var. Tüm bu verilerden yola çıkarak su yalıtımının ana malzemesi membran üretimine ağırlık verme kararı aldık. Bu nedenle de Eskişehir’de yaptığımız tesis yatırımının ilk fazını membran olarak planladık. Eskişehir fabrikamız ile membran üretim kapasitemiz 32 milyon metrekareye çıktı” dedi.

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıEn geç 1 ay içinde açılıyor
    Sonraki yazıDikkat! Eşiniz sizden habersiz evinizi satabilir
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın