Gayrimenkulde Yap Boz Oyunları

Gayrimenkul sektöründe yap boz oyunları denilince belki ilk olarak imara aykırı olduğu öne sürülen veya imara uygun olsa da sonradan alınan kararlarla yıkılması gereken ama yıkılamayan (16;9 projesi gibi, Marmara Forum AVM gibi) binalar akla gelebilir ama konumuz bu değil…
Sektörü ayakta tutacak beklentilerle ilgili bugünkü yazımız. Yani sektörle ilgili…

Yakın zamanda bir emlak danışmanlık zincirinin yetkilisi "Araplara konutu yok satıyoruz" diyor ve devam ediyor:
"Mütekabiliyet yasası sonrası Körfez piyasasına açılan Türk gayrimenkul sektörü bu yılın ilk 3 ayında Arap alıcıların istilasına uğradı. 2 tane yeni fon Türkiye’ye giriş yaptı. Körfez’deki şirketler Türkiye’den arsa alarak kendileri inşaata soyundu. Gelişmeler nedeni ile gayrimenkul sektörü Körfez’e yapacağı satışlarda rekor kıracak"

Irak'a Satış Yapılamıyor!

Tespitlere katılmak mümkün. Ama bu açıklamayı bir başka gelişme ile birlikte değerlendirelim. Türkiye, şubat ayından itibaren Iraklılara yönelik vize uygulamaya başladı. Iraklılar kimlerdir? Ülkemizde en çok konutu alan yabancı uyruklulardır. Sadece bu bölgeye satış yapan bir emlakçı dostum, kaporasını aldığı pek çok konutun satışını, sırf müşterileri vize alıp gelemediği için gerçekleştiremediğini anlatıyordu.

Diğer konu ise ucuz konut meselesi…

Müteahhit-proje geliştiricisi şirketler, yüksek arsa fiyatları gibi gerekçelerle, karından kırpmıyor, kırpamıyor, o zamanda bu ülkede asıl ihtiyaç sahipleri için ucuz konut üretilemiyor. Müteahhit tarafının bir önerisi var, "Yüzde 18'i bulan KDV insin, fiyatlar 100 bin liralık konutta 17 bin lira azalır" diyor. 
Ancak hükümet tarafı vergi indirimini ağzına bile almıyor. Toplam vergi hasılatının azalması kaygıları var.

Hükümetteki isimler yeni. Bu nedenle 15 yıl öncesini hatırlamıyor olabilirler diye hatırlatmak istedik. Bu ülkede geçici dönemlerde vergi indirimine gidildi, hiç de korkulan olmadı, üstelik tersine vergi hasılatı hedefin üzerine çıktı.

Yıl 2006. Kurumlar Vergisi oranı yüzde 30’dan 20’ye indirildi. İndirim sonrası kurumlar vergisi tahsilatı, yüzde 24 artarak, hedefin üzerine çıktı. 

2001 krizinde beyaz eşya ve otomobilde iki ay için KDV indirimi yapıldı. Sonuçta satışlar beyaz eşyada yüzde 89, otomobilde yüzde 200 arttı. Doğal olarak vergi gelirleri de arttı.

Dolayısıyla en azından geçici süreliğine vergiyi düşürmenin toplam kamu dengesinde sorun yaratacağını düşünmek fazla art niyetli olur. Bir yandan ucuz konut üretilsin tavsiyeleri verirken, bir yandan Körfez dünyasına satış yapılması için yol gösterirken, kamu tarafında bunların aksi adımlar atıyor olmak, acemi tasarlanmış bir yap boz oyunundan başka bir şey değildir…

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTürk yatırımcılar İran’a 10 otel yapacak
    Sonraki yazıBaşakşehir’in yeni yaşam merkezi ‘Tual Bahçekent’ hayata geçiyor

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın