Yabancıya konut satışında hedef değişti

Türkiye’nin yabancıya konut satışında büyük pay sahibi Çin’in, Türkiye’deki gayrimenkul alımı 2021’de yavaşladı. Peki yabancıya konut satışlarında neler hedefleniyor?

Türkiye’nin yabancıya konut satışında büyük pay sahibi Çin’in, Türkiye’deki gayrimenkul alımı 2021’de yavaşladı. Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre; TÜİK verilerine göre 2020’de Türkiye’de en fazla gayrimenkul alan 20 ülkelik listede zaman zaman 3’üncü konuma yükselen Çinliler yılı 891 konutla 13’üncü sırada bitirirken, bu sene mayıs ve temmuzda listede yer almadı. 2021’in ilk 7 ayında toplam 370 konut satın alan Çinliler, yaptığı alımlarla Ocak’ta 12’inci, Şubat’ta 11’inci, Mart’ta 9’uncu Haziran’da 19’uncu sırada oldu. Sektör uzmanlarına göre bu gerileme; değerleme şirketlerine getirilen sıkı denetimden dolayı Çinli aracıların karlarının düşmesi ve yabancıdan yabancıya gerçekleştirilen satışa getirilen kısıtlamalar sebebiyle yaşandı. Bugüne kadar Türkiye’den alım yapan grupların Çinli bireyler yerine Çinli şirketler olduğuna dikkat çeken Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, şunları söyledi:

“Bu şirketler yüksek karlarla aldıkları gayrimenkulleri Çinli bireylere satıyorlardı. Bunların temel alım sebebi de vatandaşlık. Yabancıya taşınmaz ediniminde değerleme zorunluluğuna getirilen sıkı denetimlerden dolayı bu şirketler yüksek kar yapacakları fiyatları göremediler. Öncesinde değerleme şirketlerine değerinin üzerinde bir fiyat yazdırabiliyordu. Şimdi değerleme firması o fiyatı yazmayıp gerçek fiyatı yazınca bu sefer de o bedel üzerinden satışı gerçekleştiremiyor. Ondan dolayı Çinli firmalar eskisi kadar alım yapmada iştahlı değiller.”

“Sektör artık Çinli bireylere yönelecek”

Bundan sonraki süreçte bu şirketlerin artık ciddi alım gerçekleştirmeyeceğini söyleyen Akbal, “Dolayısıyla bizim artık bireysel alıcılara yönelmemiz lazım. Dernek olarak bu konuyla ilgili planlarımız var. Bunlar arasında COVID-19 hafiflediğinde Pekin ve Şanghay’da tanıtım turları düzenleyerek son kullanıcıya değinmek yer alıyor. Böylece Çinli bireyler hem yüksek fiyatla alım yapmak zorunda kalmayacaklar hem de Türkiye farkındalığını artırmış olacağız” diye konuştu.

“Çinli aracılar küstü”

Tekçe Overseas Gayrimenkul A.Ş. Bayram Tekçe de, satışlardaki gerilemenin aracı şirketlerin sıkılaştıran değerleme soruşturmaları sebebiyle azalan kazançlarından dolayı oluştuğunu dile getirdi. Tekçe, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:  “Yüzde 30-50 para kazanmaya çalışan Çinli aracıların değerleme raporlarında yüksek değer yazdırması yüzünden bazı değerleme uzmanlarının lisansları iptal oldu. Ayrıca Çinli bireysel alıcılar 250 bin dolar ödeme yapıyor. Ancak aracı firma satıcıya 150 bin dolar ödüyor. Geri kalanı aracı alıyor. Soruşturmalar yüzünden aracılar sıkıntıya girdi. Yeni müşteri yönlendirmiyorlar.” Bir diğer gerekçenin başvuruların zamanında değerlenmemesi ve sürecin uzaması olduğunu ifade eden Tekçe, İngiltere ile  Ankara  antlaşmasının iptal olmasının İngiltere basamağı pozisyonunu yitirmesi ve Kovid-19 salgının da en büyük etkenler arasında bulunduğunu dile getirdi. Tekçe, “Çinli bireysel alıcılar dil problemi yüzünden Türk aracılarla doğrudan iletişime giremiyorlar. Çinli aracılar da küstü” şeklinde konuştu.

Yabancıdan yabancıya satış engellendi

Düşüşte salgının da rolü doluluğunu aktaran Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, “Asıl farkın kaynağı; önceki yıllarda Çinli acenteler toplu alım yapıp sonra müşterilerine zaman içinde satıyorlardı. Ama yabancıdan yabancıya vatandaşlık için gayrimenkul satışı engellenince (yabancı şirketten şahıssa bile olsa) bu yöntemi yapamaz oldular. Böylece tek tek satmaya devam ediyorlar. Bu da rakamın birikmesi için belli bir zaman alıyor. Ancak 2019-2020’yi yakalayacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTürkiye Yapı Stokunda Son Durum
    Sonraki yazıİzmir Kentsel Dönüşüm Çalışmalarında Büyük Adım
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.